Zonovergoten opening van Zomer Expositie

Zondag 8 juli j.l. is onze expositie met als thema “Zonnegroet” op spectaculaire wijze geopend met een optreden van de Streetdancegroep Ik dans van de Sportschool Ik sport in Noordwolde. De jeugd van 6 t/m 12 jaar gaf op de binnenplaats van het buurthuis een prachtige act weg met stralend weer. Onder toeziend oog van ouders, grootouders, familie, kunstenaars en kunstliefhebbers genoot iedereen van het enthousiasme en plezier. Een bijzondere een kleurrijke opening van een even bijzondere en kleurrijke expositie, die te bezoeken is tot 26 augustus. Meer foto’s zijn te zien op de Fotopagina van onze site.

 

Afsluiting Lente Expositie

Afgelopen zondag 29 april was de laatste dag van de bijzondere expositie met als thema NATUURLIJK. Wij kunnen terugkijken op een belangstelling van een kleine 360 bezoekers, veel enthousiaste reacties in ons recentieboek en een uitstekende verkoop. We danken alle vrijwilligers weer voor hun niet aflatende inzet, onze bezoekers voor de fijne en boeiende gesprekken en de kunstenaars voor hun deelname. Wij zien u graag terug bij de opening van onze Zomer Expositie op zondag 8 juli a.s. om 14.00 uur.

 

Opening Lente 2018 Natuurlijk 

foto Lenus van den Broek

De officiële opening van de Lente Expositie 2018 was op vrijdag 9 maart j.l. om 17.00 uur en werd verricht door de nieuwe directeur van het Nationaal Vlechtmuseum Aimée Streefland. Zij benadrukte dat samenwerking in natuur en gemeenschap juist nu, in deze lenteperiode, nieuwe deuren opent. Zij memoreerde de uiteenlopende materialen van de kunstwerken en de synthese tussen werk wat zo opgehangen is, dat het een en ander elkaar versterkt. Muzikaal werd de sfeervolle opening begeleid door Meinard Wendelaar Bonga op zijn trekharmonica. Een groot aantal kunstenaars was aanwezig en er volgde een haast natuurlijk samenzijn van nieuwe contacten onderling (foto’s binnenkort op onze Fotopagina).

Zestien kunstenaars uit de Noordelijke provincies presenteren zich deze lente op de 21ste door KWIDS georganiseerde expositie met o.a. schilderijen, beelden, lichtsculpturen, sieraden, grafiek, porselein, ruimtelijk-, brons- en glaswerk. De kunstenaars lieten zich inspireren door hun omgeving, de natuur en de eenvoud van materialen met als thema NATUURLIJK. Een van de kunstenaars is Noor Agter uit Eenrum. Zij werkt graag met papier maché, ijzerdraad en hout gevonden op het wad. Vogels en plantachtigen vormen een groot deel van haar werk. Mede door het materiaal is haar werk licht en sprekend van vorm. Ook de lichtsculpturen van de kunstenaar Lubbo de Graaf uit Meppel zijn organisch van vorm.

 

foto Lenus van den Broek

VAN HARTE WELKOM!

 

 

Afsluiting Expositie BUITENGEWOON

Onder het genot van een kop koffie of thee hebben wij op zondag 26 november j.l. met een groot aantal kunstenaars de expositie BUITENGEWOON afgesloten.Wij kunnen terugkijken op een goedbezochte tentoonstelling, die met name op de zondagen grote aantallen bezoekers kreeg. Aan de referenties in ons gastenboek is af te lezen dat mensen erg enthousiast waren over de tentoongestelde werken en de manier van inrichten. Ook onze welkome sfeer werd meermalen geprezen! Voor ons als vrijwilligersorganisatie des te meer een extra stimulans om 2018 ook ons beste creatieve beentje weer voor te zetten. Wij danken al onze bezoekers voor de warme belangstelling, wensen hen een prachtige tijd naar het einde van het jaar en een subliem nieuw begin van 2018!! Ons motto blijft:

KUNST HOORT BIJ HET LEVEN EN DUS BIJ NOORDWOLDE!!

 

Lezing “Wat is Moderne Kunst?”

Zondag 29 oktober om 14.00 uur heeft Eric Bos (1942) naar aanleiding van een aantal uitspraken en vraagstellingen, een serieuze poging gedaan om antwoorden te vinden in de Atelierzaal van Kunstwerk! in de Stellingen. Eric Bos is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter, kunstjournalist en docent. Van 2008-2016 was hij docent Kunstbeschouwing aan de Klassieke Academie in Groningen. Eric Bos treedt verder op als gids bij culturele reizen in binnen- en buitenland. Hij is medeorganisator van de Onderneming Op Kunstgebied, een centrum voor schilder- en tekenlessen, workshops en lezingen in Groningen. In de pauze was er een gesponsorde lekkernij bij de koffie/thee van De Echte Bakker uit NOORDWOLDE.

Wij hadden een bezoekersaantal van 72 toehoorders, die luisterden naar het boeiende verhaal van deze bijzondere man. Hij hield ons voor vooral met aandacht te kijken en schetste ons de geschiedenis van de kunst, die door alle eeuwen heen, zichzelf ook door de tijdgeest, alsmaar vernieuwd. Een zeer doeltreffend verhaal in wisselwerking met het publiek dat uitgebreid vragen kon stellen. Zeker voor herhaling vatbaar!!

Buitengewone opening Herfst Expositie 2017 “Buitengewoon”

Op vrijdag 6 oktober vond de opening plaats van onze Herfst Expositie2017. Achttien kunstenaars uit de Noordelijke provincies tonen hier hun buitengewone werk en Burgemeester André van de Nadort, burgervader van de Gemeente Weststellingwerf, ging in zijn openingswoord vooral in op de beleving van kunst. Het in aanraking brengen van mensen met kunst, wat de doelstelling is van de Stichting Kunstwerk! in de Stellingen, kan een heel leven doen veranderen. Hij haalde daarbij een persoonlijke herinnering boven van een van zijn reizen. Hij wenste de bezoekers een bevlogen zoek en kijktocht en onder begeleiding van harpmuziek, een hapje en een drankje werd het geheel een sfeervol evenement.

“Vliegende” start van Zomer Expositie 2017 “Kunst-Reis”

Onder grote belangstelling van genodigden, vrienden van Kunstwerk! en kunstenaars en hun aanhang vond 30 juni j.l. de opening plaats van onze 19de expositie met het thema “Kunst-Reis”. Erna Plenter-Jansen van het Museums Vledder nam de ludieke opening voor haar rekening. Refererend aan al haar reizen samen met haar man Henk, oprichters van het Museum voor Valse Kunst in Vledder, getooid met hoed en zonnebril, verhaalde zij van haar reisdrang wat altijd weer uitliep op een ware “KUNST-REIS”. Haar lieftallige assistent René, showde als een echte veilingmeester, de trofeën die Erna tegenkwam, nu ook ter verkoop! De lach zat er goed in en met een hapje, een drankje én de muzikale bijdrage van gitarist Bas Spitzen, was deze opening er weer een met een platina randje. Bedankt Erna, René en Bas! Op weg naar de 20ste editie van Kunstwerk! in de Stellingen, want

Kunst hoort bij het leven en dus in Noordwolde!

Verstilde naaldkunst, loepzuivere keramiek en tegendraadse schilderijen 

Onze Lente Expositie “materie” heeft sinds de opening meer dan gemiddeld bezoekers getrokken; wij hebben het getal van de 500 ruim overschreden. Het tekent, vinden wij, de naamsbekendheid en de kwaliteit van deze 18de door ons georganiseerde tentoonstelling. Hier was werk te zien van 16 professionele kunstenaars uit de noordelijke provincies met o.a. fotografie, keramiek, beelden in glas/brons, schilderijen, naaldkunst, sieraden en mixed media. Bij het merendeel van de openingsmiddagen was, zoals gebruikelijk, een kunstenaar aanwezig om uitleg te geven over haar of zijn werk. Een aantal van hen heeft de tijd gebruikt om uitvoerend bezig te zijn en dat werd door veel mensen erg op prijs gesteld. Informatie over de komende expositie en de deelnemende kunstenaars volgt binnenkort op deze site.

Blijf ons volgen ook op Facebook!!

 

opening-lente-expositie-noordwolde

Opening Lente Expositie kleurrijk statement voor trots Noordwolde

Vrijdag 24 maart jl. is onder grote belangstelling onze alweer 18de expositie geopend. Deze expositie met het thema “materie”, laat werk zien van 16 kunstenaars uit de noordelijke provincies met o.a. beelden in glas/brons, textielkunst, schilderijen, sieraden, keramiek, mixed media en fotografie. De opening werd verricht door exposerend kunstenaar Louwrens Ellens uit Warfhuizen. Louwrens, de kleinzoon van de eerste directeur van de z.g. Rijksrietvlechtschool Harm Ellens, waar juist in de voormalige schoollokalen nu deze bijzondere expositie te zien is. Deze ontwerper en kunstenaar heeft vanaf 1908 een belangrijke bijdrage geleverd aan het elan van de vlechtindustrie. Ellens ging uitvoerig in op het begrip “materie” en hield de toehoorders voor vooral de intuïtie te laten spreken. Ieder mens kijkt anders naar dezelfde kunstuiting en dat maakt dat ook de geestelijke “materie” van mens tot mens verschilt. De opening werd verder muzikaal begeleid door de driemansformatie FREE AS WE ARE die ter gelegenheid van de opening het Vrijheidslied van Noordwolde ten gehore bracht. Met uitzicht op de draaiende molen Windlust ging dit lied over de trots, vrijheidsdrang en onafhankelijkheid van de echte Noordwoldigers. Een van de coupletten: “Mensen van dit mooi Noordwolde/Wees zoals de molen: blij!/Zie de strakke blauwe luchten/Wees als alle vogels: vrij!” (tekst: Martin van Nieuwenhoven). Al met al een zeer geslaagde opening met veel bezoekers van buiten. Meer foto’s op de Foto-pagina van deze site.

februari 2017

3 nieuwe vrijwilligers +

5 nieuwe VRIENDEN VAN KUNSTWERK! IN DE STELLINGEN

hebben zich weer aangemeld! Hartelijk welkom allemaal en we hopen dat jullie een goede tijd tegemoet gaan met ons!

img_1562

Mooie reacties op Herfst Expositie “lichtheid”

De laatste expositie van 2016, onze Herfst Expositie “lichtheid”, heeft met een bezoekersaantal van rond de 350, enthousiaste reacties opgeleverd in het gastenboek. Wij noemen er een paar:

“Vanuit Veenendaal helemaal naar Noordwolde; het was de moeite waard: mooi werk!” “De schilderijen van Harm Visserman vallen op door hun rustgevende sfeer, de schilderwerken van Cora Heerkens ruimte, rust en vrijheidsgevoel”. “Mooi en gevarieerd werk, wat een verscheidenheid aan kunstenaars in deze omgeving!” ”Harmonieus en licht, wat een kunst!”. Mooie en veelzijdige expositie, glas-in-lood objecten spraken mij in het bijzonder aan”. “Erg de moeite waard!”.

Voor ons weer een stimulans om door te gaan met het brengen van mooie en inspirerende kunst. Noteert u alvast de opening van de Lente Expositie “materie”: vrijdag 24 maart 2017 om 17.00 uur. Tot ziens in het nieuwe jaar!

p1650507

Bijzondere en enthousiaste uitleg bronsgieten

Afgelopen Zondag 13 november j.l. was er bij Kunstwerk! in de Stellingen veel belangstelling voor de bijzondere en enthousiaste uitleg over het ontstaan van het bronzen werk van de kunstenaar Ernest Mols uit Diever. Elk proces vraagt om zijn eigen voorbereiding en met name de voorbereiding om te komen tot het verwezenlijken van een idee vraagt veel tijd. Eerst wordt er een constructie gemaakt waarop gewerkt wordt met twee soorten was. Dit is een zeer secuur werk omdat bij het uiteindelijke gieten van brons voor het afvoeren van de hitte aan het werk verschillende z.g. ontluchtingskanalen gemaakt moeten worden. Deze worden later bij de afwerking verwijderd. Na het voltooien van het wasmodel wordt een vuurvaste mal gemaakt, waarna de was wordt uitgestookt. Daarna wordt de mal afgegoten met vloeibaar brons wat een temperatuur heeft van 1160 C. Na het harden van de brons, wordt de vuurvaste mal afgeklopt of in twee delen verwijderd. Dan begint het proces van ciseleren d.i. het afwerken door middel van frezen, vijlen en schuren. Tenslotte kan het werk van kleur voorzien worden, dit noemt men patineren.  Een zeer bewerkelijk proces, waar Ernest Mols al zijn liefde verwerkt. De Herfst Expositie ‘lichtheid’ van Kunstwerk! in de Stellingen én het werk van Ernest Mols zijn nog te zien tot en met 27 november.

nynke-venema

Doorslaand succes 1ste KUNST AAN TAFEL

Zondag 30 oktober vond met een gastenlijst van 33 deelnemers de eerste KUNST AAN TAFEL editie plaats op de nieuwe locatie van Kunstwerk! in de Stellingen in Noordwolde. Een compleet verzorgde Indonesische rijsttafel in een sfeervolle kunstzinnige omgeving. Joke Holwarda, edelsmid en beeldend kunstenaar uit Aalden en een van de exposanten van de Herfst Expositie ‘lichtheid’, verzorgde tussen de gangen door een korte lezing over haar werk. Muzikale bijdrage verleende BOS-FOLK met prachtige folksongs. Een bijzondere avond, die zeker herhaling verdient!

img_4192

Meer foto’s op de Foto pagina!

Intieme opening Herfst Expositie “lichtheid”

Afgelopen vrijdag 7 oktober heeft in het bijzijn van Burgemeester van Klaveren van de Gemeente Weststellingwerf de opening plaats gevonden van onze Herfst Expositie 2016 met het thema “lichtheid” (zie foto’s op Foto pagina). De opening werd verricht door Michiel van der Kaaij, de nieuwe directeur van het Nationaal Velchtmuseum, die in zijn toespraak het thema omschreef als een thema met tegenstellingen: geen lichtheid zonder de donkerte, geen herfst zonder de zomer. “Toen ik afgelopen woensdag deze prachtige en vooral lichte ruimte bezocht zag ik schilderijen met een wat zwaardere toets, naast heldere objecten van glas en prachtige natuurfotografie. Wat zwaar is wordt licht en lichtheid wordt zwaarte”. “Hierbij feleciteer ik Kunstwerk! in de Stellingen en de deelnemende kunstenaars met deze prachtige tentoonstelling!” aldus Michiel van der Kaaij. Voor de muzikale begeleiding zorgde de muziekgroep ‘BOS-FOLK’, gebruik makend van verschillende fluitinstrumenten. Op de Herfst Expositie is werk te zien van 18 kunstenaars uit de Stellingwerven en daarbuiten en zijn kunstdisciplines vertegenwoordigd als schilderijen, objecten, aquarellen, glas, beelden, sieraden en mixed media. De Herfst Expositie lichtheid loopt van 7 oktober t/m 27 november 2016, locatie Hoofdstraat Oost 34 (ingang buurthuis), 8391 AW te Noordwolde. Openingstijden:  vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur. Vrije toegang.

Nieuwe locatie groot succes voor KWIDS Noordwolde!

***Stichting Kunstwerk! in de Stellingen (KWIDS) heeft op de nieuwe locatie op de 1ste etage van de voormalige Rietvlechtschool, onderdeel van ’t Buurthuus Noordwolde, inmiddels twee succesvolle groepsexposities gehouden. De Jubileum Expositie 2016, die van 22 april t/m 5 juni te zien was, werd meteen de meest succesvolle expositie in het inmiddels bijna 6 jarig bestaan. “Het is bijzonder om mee te maken, dat bezoekers hun weg meer dan ooit naar ons wisten te vinden”, vertelt Lies Bunk, secretaris van KWIDS. “In voorgaande jaren zaten wij op straatniveau in de winkelstraat, nu moeten mensen iets meer moeite doen om ons te bezoeken. Dat blijkt eigenlijk geen probleem en natuurlijk helpen onze gele sandwichborden daarbij en de door ons verhoogde publiciteit; ons adressenbestand is sinds het voorjaar bijna verdrievoudigd. De Zomer Expositie is qua bezoekersaantal (335) inmiddels ook een topper geworden”. Voorzitter Jan Hendrik Vermeijden: “Al met al genoeg redenen voor ons om met herwonnen energie weer prachtige tentoonstellingen samen te stellen na ons gedwongen vertrek uit de Hoofdstraat vorig jaar. Bezoekers en kunstenaars waarderen de prachtige zalen met het volle daglicht heel erg en ook onze evenwichtige inrichting kan op enthousiasme rekenen”. KWIDS Noordwolde is een vrijwilligersorganisatie van kunstenaars en kunstliefhebbers uit de Stellingwerven, die zich ten doel stelt kunst dichter bij de mensen te brengen en doet dit o.a. door middel van het organiseren van deze groepsexposities. Ook presenteert KWIDS zich weer op de komende Burendag 2016 op 24 september a.s. in ’t Buurthuus. “Wij verloten daar om het uur weer kleine kunstwerken uit giften die wij van onze kunstenaars kregen, een enorme trekker voor kunstliefhebbers hebben wij vorig jaar gemerkt”, aldus Lies Bunk. De volgende expositie die KWIDS op stapel heeft staan is de Herfst Expositie lichtheid, waarvan de officiële opening verricht zal worden op 7 oktober om 17.00 uur door Michiel van der Kaaij, directeur van het Nationaal Vlechtmuseum. Deze nieuwe expositie is te zien van 7 oktober t/m 27 november 2016 op vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13 – 17 uur. Vrije toegang.***

Sfeervolle opening Zomer Expositie lijnen 

Vrijdag 8 juli j.l. om 17.00 uur vond met een groot aantal aanwezigen, de opening plaats van onze Zomer Expositie 2016. De opening werd verricht door Harm Harms van het Textielinstituut in Oldeberkoop, die in zijn betoog refereerde aan het grote aanbod van kunst- en kunstuitingen. Hij deed een oproep om vooral onze intuïtie te gebruiken. Voor de bijzondere muzikale begeleiding zorgde de muziekgroep ‘goed Miss’ met Keltische volksmuziek. Al met al een sfeervolle gebeurtenis waar wij weer met veel plezier aan terugdenken. Foto’s te zien op de pagina Foto’s + op onze Facebook pagina.

014-IMG_8683

Succesvolste expositie in 5 jaar

Zondag 5 juni j.l. was de afsluiting van onze 1ste expositie op de nieuwe locatie Hoodstraat 34. Wij en de deelnemende kunstenaars kunnen terugkijken op een uiterst succesvolle tentoonstelling. De Jubileum Expositie 2016 is de expositie geworden die qua verkoop álle voorgaande exposities van KWIDS heeft overtroffen. Buiten de goedbezochte opening, waar meer dan een honderdtal aanwezig waren, hebben wij een bezoekersaantal mogen ontvangenn van tegen de 250. Hierdoor kunnen wij onszelf én ’t Buurthuus van harte feliciteren met dit behaalde succes.Het blijkt door zijn unieke combinatie een gouden greep. Bovendien tekent het volgens ons de sfeer en verhouding waar kunst goed in gedijt: openheid, lichtheid, vriendschap en natuurlijk enthousiasme!!

“Stadse” Allure bij opening kunstexpositie nieuwe locatie in Noordwolde

Onder grote belangstelling is vrijdag 22 april om 17.00 uur de opening verricht van de Jubileum Expositie 2016 van de Stichting Kunstwerk! in de Stellingen (KWIDS) op onze nieuwe locatie. De sfeer bij de unieke nieuwe samenwerking met ’t Buurthuus Noordwolde, werd direct gezet door de bijzondere bijdrage van het muziekgezelschap LOFTLÛD met verhalende muziek met didgeridoo, Jan de Vries, bestuursvoorzitter, memoreerde in zijn openingswoord de overname van de exploitatie door vrijwilligers anderhalf jaar geleden. Sindsdien heeft ’t Buurthuus Noordwolde een zeer snelle ontwikkeling doorgemaakt. “Wij willen midden in de buurt staan en er zijn voor alle inwoners van Noordwolde en daar hoort kunst zeker bij!” aldus Jan de Vries. KWIDS heeft als motto gekozen: “Kunst hoort bij het leven, dus bij Noordwolde!” en wij hebben de afgelopen jaren met verve onze plek bevestigd in het centrum van Noordwolde. Na het vertrek uit de vorige locatie in de Hoofdstraat Oost, hebben wij op de 1ste etage van de voormalige Rietvlechtschool een prachtig alternatief gevonden. De monumentale zalen en omliggende gang met binnenplaats, blijken een uitzonderlijke plek te zijn voor het tonen van kunst. Een van de kunstenaars liet zich ontvallen: “Deze plek heeft een uitstraling van een chique galerie!”. Bekijk de eerste foto’s, wordt nieuwsgierig en kom langs!

Foto Jubileum 216 KWIDS
IMG_2929
IMG_2974
IMG_2945
Foto II Jubileum Expositie 2016
IMG_2948
IMG_2935

Feestelijke uitreiking groepsschildering Kunstwerk! aan ’t Buurthuus Dorpscentrum Noordwolde

Vrijdag 13 november 2015 vond de feestelijke uitreiking plaats van een bijzonder kunstwerk aan de bestuursvoorzitter van ’t Buurthuus, Jan de Vries. Hij nam het kunstwerk met plezier in ontvangst en verzorgde samen met de voorzitter van Kunstwerk! in de Stellingen Jan Vermeijden de onthulling. Het kunstwerk is gemaakt door bezoekers van de 1ste Burendag op 26 september 2015, waarin een groot aantal organisaties van Noordwolde zich presenteerden. Ook Kunstwerk! had een aantal activiteiten als trekker, waaronder het maken van een gezamenlijk kunstwerk. Zo ontstond een kleurrijk en fantasievol geheel en kunstenares Mia Bos-Jansen uit Noordwolde heeft de samenhang in het schilderij aangebracht. Het hangt nu op een prominente plek in de ontmoetingsruimte van ‘t Buurthuus.

Succesvolle aanwezigheid op eerste “Burendag” in ’t Buurthuus Dorpscentrum 

Op zaterdag 26 september 2015 werd er voor een het eerst de landelijke z.g. Burendag georganiseerd in ’t Buurthuus Dorpscentrum van Noordwolde. Kunstwerk! in de Stellingen was daar aanwezig met een informatie- en kunststand. Eén van de grote trekkers voor de bezoekers was de verloting van kunstwerken gemaakt door kunstenaars. Men kon door het kopen van loten, meedingen naar een per uur wisselend kunstwerk. De ontvangers waren zonder uitzondering blij met hun verworven kunstwerken, welke variëerden tussen tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerk. Wij hebben onze enthousiaste vrijwilligersorganisatie op het gebied van kunst in Noordwolde weer goed voor het voetlicht kunnen brengen en doen zeker volgend jaar weer mee met dit goede initiatief.

P1150426

Wordpress themes