Deelnemers Herfst Expositie

Vertedering

11 oktober – 1 december

 

Esther van Amsterdam

(glasfusion)

Esther van Amsterdam is sinds 2013 actief met glas. Sinds haar jeugd is zij al creatief en zoekt zij een manier om zich creativiteit te uiten. Toch richt zij zich in eerst instantie op een andere carrière: het personeels- en verandermanagement. Haar wens om zich creatief te uiten blijft echter op de achtergrond sluimeren. Tot zij in 2010 in aanraking komt met het versmelten van glas, of te wel het glasfusing. De vonk slaat over en ze raakt gepassioneerd door glas. Zoals zij verwoordt: ‘Glas lijkt iets te willen vertellen als een gefluisterde gedachte. Het is aan mij om van het verlangen van het glas iets moois te maken’. Het glaswerk van Esther van Amsterdam valt het beste te omschrijven als kleurrijk, divers met strakke patronen of lijnen. Het samensmelten van repen glas is haar signatuur en is in vele vormen terug te vinden in haar werk. Daarnaast geeft de afwisseling tussen transparante en ondoorzichtige delen het glas een spannende speelsheid. Haar glaswerken ondergaan meerdere bewerkingen. Zowel warme technieken zoals glasfusing (versmelten) en slumpen (buigen) maar ook koude technieken zoals zagen, slijpen, polijsten en zandstralen worden gebruikt om het glas te vormen.

www.esthervanamsterdam.nl

 

Corina Blom

(schilderijen/grafiek)

Corina Blom woont en werkt in Gorredijk. Zij geeft al jaren les op de Kunstacademie Friesland en op de Inspecteur Boelensschool op Schiermonnikoog, waar zich ook haar wortels bevinden. In haar kunst houdt Corina zich bezig met vergankelijkheid. Vluchtige momenten die willekeurigheid in de natuur laten zien, trekken haar aandacht zoals bijvoorbeeld lichtjes op het water, stenen op het strand en in het bijzonder vogels in vlucht. Hierbij vind zij het mooi om te bedenken dat de geschiedenis van de hele wereld ervoor heeft gezorgd dat zij op dat bepaald moment in het leven precies die vogels, stenen of lichtjes ziet. Wanneer de tijd verstrijkt probeert Corina Blom de herinnering aan het moment te vangen. Wat onthoud jij van de dingen die voorbij gaan? Wat wil jij vasthouden? Wat laat je los?Corina Blom laat deze momenten zien in landschappen met grafische technieken, heel dun rijstpapier of met de kwast.

www.corinablom.nl

 

Ton Broekhuis

(foto’s)

Ton Broekhuis (1951) fotografeert schoonheid, bloei en sterfte. In de 80’er jaren publiceerde hij een kleine 10 fotoboeken over het landschap en architectuur. In zijn werk wisselen intimiteit en abstractie elkaar af, in grootse reizen door een wereld op loopafstand. Zijn vroegere werk varieerde van bioindustrie, filmfestival te Cannes, Europese kernenergiecentrales tot een portret over meerdere jaren van een geïsoleerd Roemeens dorp in tijden dat het verboden gebied was. Eind 80 er jaren verschenen de eerste grote projecten over landschap en architectuur. Daaronder uiteraard ‘Een wijde blik verruimt het denken’, het in opdracht gemaakte boek waarmee hij zijn reputatie als landschapsfotograaf vestigt – tot op heden een van de best verkochte fotoboeken ooit -. Ton Broekhuis is in de tachtiger jaren een bevlogen fotograaf die zich tevens inzet voor de ontwikkeling van de geëngageerde fotografie in Noord-Nederland. Dit pad leidt tot de oprichting van de Noorderlicht Fotomanifestatie in 1990, waarvan hij directeur wordt. In de navolgende jaren groeit Noorderlicht uit tot een dynamische en eigenzinnige instelling die internationaal respect oogst. Als in 2017 zijn pensioen aanbreekt, krijgt het leven als vrije geest in het noordelijk landschap een hernieuwde impuls. In in 2018/19 zijn er diverse tentoonstellingen (3 x Museum Belvédère, Noorderlicht fotogalerie, Fries Goed en enige groepstentoonstellingen. Er verschijnen diverse artikelen in de Noordelijke bladen en een vijfsterren recensie in de Volkskrant. Recente boekpublicaties: “De Rottige Meenthe” ,“De Bloei voorbij” en “Tegendraads”- over zijn directeurschap en rol in de noordelijke kunsten.

 

Maaike Buisman

(porselein)

Inspiratie ontstaat bij Maaike Buisman op de wonderlijkste momenten. Door een woord, het geluid van bomen in de wind en het kabbelen van een Zweeds beekje. In alles zit ontroering en ontstaat beweging. Dan vormt er zich een beeld, waarin de emotie zichtbaar wordt. Deze wonderlijke inspiratiemomenten vind Maaike Buisman altijd, niet alleen in haar dagelijks leven maar vooral in Scandinavië en China. Door het werken in Jingdezhen in China maakt zij zich de oude techniek van het werken met porselein meester. Haar passie voor keramiek en beeldende vorming in het algemeen, uit zich op dit moment dan ook in het werken met porselein. Maaike’s liefde voor het materiaal en het streven naar harmonie in vorm en kleur is haar dagelijkse werk geworden.

www.maaikebuisman.nl

 

Froukje Dijkstra

(keramiek)

Froukje Dijkstra is keramiste. Zij maakt huizen en gebouwen met een knipoog naar de werkelijkheid, soms neemt het object-achtige vormen aan. Haar werk kenmerkt zich door de strakke lijnvoering en kleurgebruik door bewerking en werking van de door haar gebruikte glazuren. Vlakken en vlakverdeling, ritme en herhaling van ritme zijn van belang. De architectuur is haar inspiratiebron. Naast de vormgeving streeft Froukje naar een verweerd uiterlijk, dit bereikt zij door de door haar gebruikte glazuren. Froukje Dijkstra bouwt alles op uit platen klei. De laatste tijd ontstaan er steeds meer openingen in haar werk. Hierdoor gaat de lichtinval meespelen, dit geeft een nieuwe dimensie aan haar werk.

www.froukjedijkstra.nl

 

Han van Hagen

(etsen)

Han van Hagen en zijn vrouw Lia van Rhijn wonen en werken in Zuidwolde. Het kunstenaarsechtpaar maakt etsen en keramiek. Han van Hagen maakt vooral etsen. Hij is een van de initiatiefnemers van de Haagse Etsclub. In het ruime atelier in Zuidwolde vervaardigt Lia zowel gedraaid werk als handgevormde sculpturen. Zowel Han als Lia hebben regelmatig exposities door het hele land. In hun Kunstcentrum is een tentoonstellingsruimte met een permanente expositie van eigen werk. Een gedeelte van hun werk staat en hangt in de vakantiehuisjes die zij verhuren.

www.kunstduo.nl

 

Jose Hingst

(schilderijen)

Jose Hingst heeft altijd passie gehad voor creëren en vormgeven. Liefst eenvoudig, maar doordacht. Haar eigen creativiteit kunnen uiten is als ademen voor Jose; het heeft grote invloed op haar geluksgevoel. Als kind fantaseerde Jose Hingst al graag. Toch heeft zij gekozen voor het beroep van leerkracht, wat zij nog met veel plezier doet. Maar de passie voor creëren is altijd gebleven. Via vele cursussen heeft zij zichzelf kunnen ontwikkelen. Sinds vorig jaar volgt Jose een twee jarige cursus ‘Grafische technieken’ in Leeuwarden. Haar werk is meestal abstract en kleurrijk, eenvoudig maar doordacht. Sfeer creëren op een zo eenvoudig mogelijke manier, soms is een bestaand beeld te herkennen als een landschap. Maar vaak ook wordt de eigen fantasie van de kijker geprikkeld. Haar motto: ‘Eenvoud is de juiste middenweg tussen te weinig en teveel’

www.josehingst.nl

 

Betty van der Kamp

(mixed media)

Betty van der Kamp (1949 ’s Gravenhage) heeft de Academie Minerva gedaan van 1995-2000. Haar beeldtaal beperkt zich niet tot één discipline, de ene keer is het een installatie de andere keer 2-dimensionaal. In het werk van Betty op het platte vlak is de huid essentieel. Soms fluwelig bij de ei-tempera schilderijen, soms meer divers in de ruimtelijke collages. Het eindresultaat is het gevolg van een zoektocht tot een zo helder mogelijke uitspraak. Zoeken tot het beeld klopt, wáár is. Deze, wat experimentele werkwijze verraadt wellicht de chemische achtergrond van Betty van der Kamp. “Kunst, in welke vorm dan ook, poëzie, dans, beeldende kunst, heeft een goede verstaander nodig. Kunst krijgt zijn betekenis door de kijker en zijn beleving en waardering is strikt persoonlijk. Iedereen heeft zijn eigen achtergrond en bagage, die het persoonlijke filter vormen bij het aanschouwen en ervaren van het getoonde”, aldus Betty. Zij vindt het prettig en zelfs wenselijk wanneer haar werk ruimte laat voor deze eigen interpretatie. Het is, getekend Betty van der Kamp, niet belangrijk of dat zich in woorden, emotie of verwarring uit.

www.bukunst.nl

 

Elske Klik

(sieraden)

Elske Klik is geboren te Langweer in 1953. Naast als eerste meisje in Nederland van de opleiding Metaal aan de Ambachtsschool te Sneek afgestudeerd te zijn, deed zij de opleiding tot Goudsmid. Vanaf 1995 heeft Elske Klik een eigen atelier/winkel aan huis en geeft cursussen en workshops en exposeert regelmatig door het hele land. Elske Klik maakt sieraden en objecten in opdracht en naar eigen ontwerp, al haar ontwerpen zijn unica.

www.edelsmederij-elske.nl

 

Tjeerd Landman

(olieverfschilderijen)

In de landschappen en havengezichten van Tjeerd Landman tracht hij vanuit de werkelijkheid de essentie te vinden en deze extra accenten te geven. Hierdoor zoekt Tjeerd naar een nieuwe werkelijkheid, waarin de figuratie nog bestaat maar waar ook abstracte elementen vorm krijgen. In de portretten streeft Tjeerd Landman naast de gelijkenis, naar het emotioneel gevangen moment. Verdeling van licht en donker speelt zowel in de landschappen, havens als de portretten een belangrijke rol. De toon en het kleurgebruik in de schilderijen van Tjeerd Landman zijn tamelijk zwaarmoedig. De namiddag, waarin de dag introvert wordt en de uren omsluit, hebben zijn voorkeur.

www.tjeerdlandman.nl

 

Lia van Rhijn

(keramiek)

 

Lia van Rhijn en haar man Han van Hagen wonen en werken in Zuidwolde. Het kunstenaarsechtpaar maakt keramiek en etsen. In het ruime atelier in Zuidwolde vervaardigt Lia zowel gedraaid werk als handgevormde sculpturen. Han van Hagen maakt vooral etsen. Hij is een van de initiatiefnemers van de Haagse Etsclub. Zowel Lia als Han hebben regelmatig exposities door het hele land. In hun Kunstcentrum is een tentoonstellingsruimte met een permanente expositie van eigen werk. Een gedeelte van hun werk staat en hangt in de vakantiehuisjes die zij verhuren.

 

www.kunstduo.nl

Sieger Rodenhuis

(schilderijen/keramiek)

Sieger Rodenhuis werd in 1945 te Oudebildtzijl geboren en volgde in Zwolle een opleiding tot “meesterschilder”. In 1971 studeerde hij af aan de Academie Minerva te Groningen als leraar Handvaardigheid en Tekenen en werkte in die hoedanigheid te Amersfoort en Steenwijk. Daarnaast ontwikkelde hij zijn hobby pottenbakken en woonde vanaf 1991 tot 1998 in Hogebeintum waar hij naast de terp een atelier en winkeltje had. In de voormalige “Galerie Van Hulsen” werd veel van zijn werk verkocht en het werd ook buiten Friesland veel geëxposeerd. Vanuit het ontdekken van zijn familiegeschiedenis werd zijn belangstelling voor de emigratie van Friezen naar Noord-Amerika gewekt en vervolgens voor andere onderwerpen die betrekking hadden op de geschiedenis van Friesland. Daarom werd er vanwege het vele reizen naar de archieven naar Leeuwarden verhuisd en werd er met het pottenbakken gestopt. Na zijn pensionering werpt hij zich helemaal op het maken van schilderijen en schreef hij samen met zijn vrouw Geertje Kingma 3 boeken over Friese adellijke families.

 

Ubaldo Sichi

(acrylschilderijen)

Ubaldo Sichi is vanuit Florence in 1975 in Amsterdam terechtgekomen waar hij in 1982 aan de Rietveld Academie afgestudeerd is. Sindsdien heeft Ubaldo vooral veel in Nederland geëxposeerd. Enkele voorbeelden zijn gerenommeerde galerieën zoals de Roos van Tudor, Galerie Helga Hofman, Galerie Delfi Form maar ook op kunstbeurzen zoals de KunstRai. Het NRC, Kunstbeeld, Tableau, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad en vele anderen hebben over zijn werk geschreven.

www.ubaldo-sichi.nl

 

Lidwien Sloot

(papieren beelden)

Lidwien Sloot is in 2000 afgestudeerd in de richting Interdisciplinair aan de Academie Minerva in Groningen. Zij schildert en werkt daarnaast 3-dimensionaal met papier. De laatste jaren ligt het schilderen even stil en neemt het werken met papier als zelfstandig materiaal een steeds grotere plaats in. Lidwien Sloot is gepakt door de veelzijdigheid van papier. Geschept papier, papierpulp, papiergaren, verpakkingsmateriaal e.d. worden verwerkt tot beelden. Meestal gaat haar werk over mensen en hun emoties. Het werk van Lidwien heeft een licht autobiografische grondslag: haar vragen, worstelingen, verdriet en zoektocht neemt zij met haar mee en zijn regelmatig weerspiegeld in de werken die zij maakt.

www.lidwiensloot.nl

 

Bauke Terpstra

(art-objects)

In 1986 was Bauke Terpstra een zgn. vroegtijdige schoolverlater, daarna is hij een 20 jaar werkzaam geweest in de metaalindustrie. Daar is door toenemende werkdruk een eind aan gekomen en sinds 2009 heeft Bauke Terpstra besloten zich volledig te richten op zijn persoonlijke ontwikkeling in het kunstzinnig proces. Een opleiding in de kunsten heeft Bauke Terpstra nooit genoten en hij is dan ook volledig autodidact. Vanuit zijn werkplaats aan huis in het noordoosten van Friesland dichtbij het Lauwersmeer, creëert Bauke Terpstra beelden en schilderijen. Ook experimenteert hij met fotografie en schrijft gedichten in de Friese taal. Tijdens het fietsen, wandelen en zeilen door het landschap, laat hij zich inspireren en verzamelt hij materiaal voor woord en beeld. De zeedijk, de haven van Lauwersoog, wegkanten en omgeploegde akkers blijken een onuitputtelijke bron van almaar bijzonder kunst-bouwmateriaal.

www.houtekster.nl