Deelnemers Lente Expositie 2014 rond het thema

Bewegen

Anne-Abbe

Anne-Abbe is afgestudeerd met grote linosneden in zwart en wit. Het ambacht en de beperkingen van het materiaal, zoals het ontwerpen in spiegelbeeld en de verschillende mogelijkheden van bewerken van linoleum, geven haar houvast. De onderwerpen zijn de “verwonderingen” uit het dagelijkse leven, veelal gaat het over mensen en dieren. In de serie die op deze expositie te zien is, is het materiaalgebruik een grotere rol gaan spelen, door combinaties te maken van linoleum met bont, stof , jute en veertjes. Naast linosneden is Anne-Abbe ook druk bezig met beeldhouwen. Van het hakken van een boomstam tot het haken (!) van een levensgroot varken. Ook het bedrukken van T-shirts is momenteel een succesvolle bezigheid.

www.anne-abbe.nl

Anneke Biersteker

Anneke Biersteker was eerst als beeldhouwer verslaafd aan steen maar werkt nu steeds meer met verschillende materialen. “Heerlijk”, vindt zij, “om je zo vrij te voelen”.

www.annekebiersteker.nl

Hélène Derkx

Hélène Derkx heeft als docent kunstgeschiedenis en beeldende vorming veel geëxperimenteerd met materialen en technieken. Haar voorkeur gaat uit naar textiel en mixed-media. Hélène verft, gebruikt druktechnieken, verandert materialen door hitte manipulatie en grijpt in waar dat nodig is. Door oude en nieuwe technieken te combineren zorgt de kunstenaar voor veel verrassingen en vernieuwingen. Kranten zijn voor velen het begin van de stapel oud papier, voor Hélène is het de start van een verhaal. Kranten bevatten nieuws over onze maatschappij, nieuws uit binnen- en buitenland, politiek nieuws, goed en slecht nieuws, contactadvertenties, reclames en sport, met of zonder foto’s. Dat maakt krantenpapier interessant en geeft de mogelijkheid tot het uitdrukken van emoties en gebeurtenissen. In 2012 heeft TV Oost aandacht besteed aan haar werk en in dat jaar is werk van Hélène Derkx opgenomen in het internationaal uitgegeven textielboek ‘Textielleeft’. Op aanvraag geeft zij workshops in het maken van textiele herinneringsboekjes.

www.tuinvanroelenhelene.nl

Folly Hemrica

Folly Hemrica maakt landschapstekeningen met oliepastelkrijt. Haar werk heeft een expressionistische toets en is krachtig en kleurrijk. De tekeningen vinden hun inspiratie in bestaande landschappen, maar Folly werkt nooit “naar de natuur”; het zijn meer “landschappen van de ziel”

www.follyhemrica.nl

Jan Jansma

Na een tijdje als leraar werkzaam te zijn geweest in de creatieve vakken, is Jan Jansma sinds 1994 aktief als zelfstandig kunstschilder. Tijdens zijn opleidingen gebruikte hij “eigentijdse” vormen van beeldtaal, zoals werken vanuit het concept en ook wel de minimalistische benadering, hoewel het onderwerp altijd natuurbeleving was. Later is Jan Jansma gaan inzien dat figuratief schilderen helemaal niet achterhaald is en ging zich hierin verdiepen onder het motto: het ontwikkelen van spontaniteit en kunde.

www.janjansma.nl

Ineke Keesom

Er is zoveel te ruiken, zoveel te voelen en zoveel te zien. Kijk! Verwonder! Geïnspireerd raken en inspireren. Ont-wikkelen. Op je eigen manier. Ineke is vormgever en docent. Vitaal en levenslustig mens zijn. Ont-dekken. Het dek er van af halen. Ont-sluieren. Mooie, organische, eigen vormen vorm geven. Aansteken. Als iemand dan kiest voor het serieus nemen van de eigen scheppingskracht, dan wordt Ineke heel, heel blij. Ineke heeft de weg van vormgeven eerst ontdekt via haar opleiding in de grafische vormgeving. Nu maakt Ineke logo’s, vooral via intensief verbinden met de opdrachtgever. Ze geniet van het proces van ontdekken, ontwerpen en de dialoog daarover. Haar eigen werk is in alle mogelijke materialen. Harde en zachte, warme en koude… zilver, brons, hout, steen, was. Geleerd van ‘meesters’. Speels en authentiek. Wat is ‘eigen’ ?

In deze tijd sluit Ineke een periode af, van speels verkennen van mogelijkheden en materialen, om vormen te ‘pakken’. Op weg naar de volgende stap. Ruimte om vrij te scheppen. Vrijheid in gebondenheid. De verschillende materialen geven de grenzen aan. De natuurlijke vormen geven de grenzen ook aan. De schepper staat daar tussen.

www.inekekeesom.nl

Cees Lodder

Cees Lodder richt zich momenteel het meest op tekenen en schilderen. “Door enkele spontaan opgezette lijnen in krijt of houtskool maken mijn handen contact door te bewegen en te zoeken. Vooral niet wachten, niet aarzelen, in beweging blijven. Met enkele penseelstreken is de abstracte basis gelegd. Van daaruit nemen lijnen, kleuren en structuren het over: zet ik hen in het licht zodat ze gaan behoren tot mijn dagelijks leven”. “Eigenlijk wil ik vanuit mijn intuïtie laten zien hoe ik mij verbonden voel met mijn omgeving. Symbolen dienen zich al schilderend aan; de vitaliteit en de expressie van deze symbolen zorgen voor de verbinding met de toeschouwer”, aldus Cees Lodder.

www.cees-lodder.nl

Wilma Luigjes

Wilma Luigjes is sinds 1971 beeldend kunstenaar. Zij volgde de opleiding Monumentale en Architectonische Kunst aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amersfoort en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Sinds 1973 is zij werkzaam als Docent Beeldende Vorming.

www.luigjes.nl

Betty Mijlof

Betty Mijlof volgde een opleiding aan het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo, Suriname. Zij werkt abstract vooral met acryl, vaak nat op nat. Het eindresultaat ontstaat tijdens het schilderen; de kleuren zijn daar doorslaggevend in.

www.bettymijlof.nl

Berdine Nijsse

Berdine Nijsse is geboren in Veldhoven en heeft in 1995 de studie Creatieve Therapie afgerond. Op deze opleiding heeft zij alle beeldende materialen leren kennen. Het werken in de tweede dimensie sprak haar het meeste aan. Deze opleiding heeft Berdine Nijsse aangezet tot het ontwikkelen van een persoonlijke beeldtaal. In 1999 heeft zij besloten om van schilderen haar beroep te maken. Berdine Nijsse heeft tot 2006 in diverse galeries geëxposeerd. Van 2006 tot 2008 heeft zij de opleiding Bloem & Vormgeving gevolgd. Ook heeft zij in die jaren als kunstbeheerder de Kunstuitleen in de Gemeente Nijmegen verzorgd. Deze twee jaren zijn essentieel geweest voor het ontwikkelen van een nieuwe kijk op vormgeving en zaken doen. Maar ook om te beseffen: “Schilderen is mijn lust en mijn leven!”.

www.BeNiceArt.nl

Nies Nijland Pol

De manier van werken bij de getoonde gedecoreerde lappen gebruikt Nies Nijland Pol de laatste drie jaar. Eerder schilderde zij met olieverf op bespannen doeken. “Na het ontdekken van prachtige oude linnen lappen die nog op een weefgetouw zijn gemaakt, raakte ik geïnspireerd losser met acrylverf te werken. Het ophangsysteem geeft ook een losse toets aan het geheel. Soms gebruik ik een onderwerp uit het nieuws, maar meestal gaat het werken met verf en kleur op gevoel”.

www.niesnijlandpol.nl

www.nies50@lijbrandt.nl

Sari Piek

Sari Piek genoot een opleiding aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Zij heeft zich toegelegd op vrije schilderkunst, portretten in opdracht, tekenen en fotografie. “Als ik mijn werk zou moeten omschrijven, zou ik er dit van willen zeggen: Bij mijn “Koppen” ligt de nadruk op het uitbalanceren van de compositie op een bijna vierkant vlak”.

www.saripiek.nl

Pim Stallman

Pim Stallman werd geboren in Amsterdam, maar woont sinds 1980 in Meppel. Sinds 2005 is hij full-time kunstenaar en is zijn thema “de Argentijnse Tango”. Zijn tangoparen dansen tegen telkens andere achtergronden. In de serie die bij Kunstwerk In De Stellingen te zien is, zijn dat de silhouetten van de wereldsteden. Je ziet de paren vervormd alsof je er van een laag standpunt tegenaan kijkt. De paren torenen de lucht in. De wolkenluchten, die nat-in-nat in olieverf zijn geschilderd, geven elke stad een andere sfeer.

www.tangoschilderijen.nl

Wiepkje Spoelstra

Wiepkje Spoelstra werkte de afgelopen vijftien jaar als ontwerper van websites, redacteur van (web)teksten en communicatieadviseur in het bedrijfsleven en bij de rijksoverheid. In de avonduren volgde zij de opleiding tot autonoom kunstenaar aan de kunstacademie in Den Haag. In februari 2012 begon Wiepkje Spoelstra voor haarzelf op het snijvlak van kunst en communicatie.

www.wiepkjespoelstra.nl

Rozemarijn van der Steen

www.roos.uelenspieghel.nl

Anita de Vries

Wat Anita de Vries aanspreekt in het werken met glas is de verscheidenheid aan kleur en transparantie. De omgeving en het licht speelt altijd een rol in het werk en kan daardoor het beeld ook veranderen. In het brandschilderwerk is zij eigenlijk het licht in het beeld aan het schilderen, door verf weg te halen. Het werken met glas ervaart Anita de Vries als mediatief omdat het veel concentratie en aandacht vraagt. Het werk is zeer uiteenlopend, van puur ambachtelijk ramen maken tot intuïtief werk. Soms ontstaat er een raam naar aanleiding van experimenten rond een thema/inspiratiebron. Uiteenlopende ervaringen zijn voor Anita de Vries een bron van inspiratie. In het werken gebruikt zij koperfolie-techniek, brandschilder-techniek en Glas in Lood. Ook geeft zij regelmatig cursussen en dagworkshops in Beetsterzwaag of op locatie. Deze zijn voor iedereen toegankelijk.

www.clarafenestra.nl

Maryke Wiegers

Maryke Wiegers komt uit Een. In haar werk ligt het accent op grafische technieken, o.a. houtdruk en droge naald. Wiegers: “Het spelen, experimenteren en combineren van verschillende grafische technieken vind ik boeiend, vooral de houtsnede en de droge naald. Ik werk enigszins figuratief, vaak geabstraheerd, afhankelijk van de te vertalen emotie. Mensen kwetsbaar in hun afhankelijkheid, van de natuur en van elkaar, zijn regelmatig de terugkerende onderwerpen in mijn werk. Ik wip graag over van de ene grafische techniek naar de andere, van abstract naar figuratief en weer terug. Hierdoor word ik niet gebonden door technieken of door een vaste beeldvorming”, aldus Maryke Wiegers

www.marykewiegers.nl