Deelnemende kunstenaars

VERBINDING

8 maart t/m 12 mei 2024

 

Sonja van Beuzekom

(beelden)

In Sonja van Beuzekom’s jeugd is de belangstelling ontstaan voor de beeldende kunst. Dit heeft zij vooral te danken aan haar vader die haar meenam naar allerlei musea. Vooral de klassieke Griekse en Romeinse beelden maakten veel indruk op haar als kind. In 2017 is Sonja afgestudeerd aan de 5-jarige Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen. Haar droom kwam uit en sindsdien exposeert zij in binnen – en buitenland. Haar beelden kenmerken zich door vrijheid en emotie. Het thema wat het meest tot uitdrukking komt is: de kwetsbare mens. Oprechtheid, vrijheid en schoonheid zijn haar drijfveren.

www.sonjavanbeuzekom.nl

 

Anne Brouwer

(hoogdruk)

Anne Brouwer is in 2003 afgestudeerd aan de Kunstacademie in Kampen, op de afdeling grafiek. In 2007 is zij in Oosterwolde komen wonen, met sinds enkele jaren een atelier in Donkerbroek. In haar werk worden kwesties aangekaart die de wereld bezighouden, vaak in een prettig of humoristisch beeld verpakt, maar met een diepere inhoud dan je op het eerste gezicht zou zeggen. De kunst is een uitlaatklep van de kunstenaar en een spiegeling van haar belevingswereld. De drukwerken zijn gemaakt volgens het ambacht van een graficus, waarbij het experiment niet gemeden wordt. Deze linosneden zijn opgebouwd uit vele kleurlagen met de reductietechniek, waarbij elke ronde een gedeelte van de lino weg-gegutst wordt, waarna de linosnede opnieuw met inkt over de vorige laag afgedrukt wordt. Het is een manier van werken waarbij van tevoren het gehele plan duidelijk moet zijn, er is geen correctie mogelijk na het gutsen. Anne Brouwer is ook al jaren lid van de noordelijke hoogdrukvereniging Hólt, waarmee zij regelmatig exposeert.

www.abbelino.nl

 

Violeta Damen

(mixed media)

Violeta Damen is geboren in Kaunas, Litouwen. Zij is afgestudeerd aan het College voor Decoratieve Kunsten in Kaunas en de Academie voor Schone Kunsten in Vilnius. Vanaf 1986 tot nu heeft zij deelgenomen aan meer dan zestig tentoonstellingen in Oost- en West-Europa; zij was lid van de voormalige International Guild of Leather Artists. Haar werken zijn toegevoegd aan de collectie van het Čiurlionis Museum of Art in Kaunas en aan privécollecties over de hele wereld. Ook is Violeta Damen lid van de Litouwse kunstenaarsvereniging. Zij is regelmatig op zondag te vinden op het Spuiplein in Amsterdam. Haar werk is ook goed gedocumenteerd in de archieven van Keunstwurk. “Mijn werk bestaat uit drie verschillende stijlen, elk met hun eigen materiaal en techniek. Bij het gebruik van leer zijn mijn werken decoratief, abstracter en soberder van kleur. In mijn schilderijen behandel ik menselijke figuren, zowel in portretten als in scènes uit het dagelijks leven. Momenteel ligt mijn focus echter op tekenen. In deze tekeningen probeer ik geen betekenis over te brengen, maar een emotie op te roepen bij de kijker. Mijn focus ligt op de schoonheid van de lijn. Tijdens het tekenen bespeel ik de lijn alsof het een instrument is; ik schilder met de lijn. Soms vul ik de tekening aan met geschilderde kleuren en collage-elementen om het effect van het stuk sterker te maken”, aldus Violeta Damen.

www.Violet_Art.com

 

Manon Dome

(olieverfschilderijen)

Manon Dome heeft haar creatieve reis gestart na enkele jaren van wereldreizen. Haar kunstopleiding begon zij aan de Academie in Den Haag, daarnaast volgde Manon workshops bij Evert Schellens en Cornelis le Mair, gericht op oude technieken en portretschilderen. Na enkele jaren in het buitenland te hebben gewoond, waar zij ook les gaf, vervolgde zij haar educatie aan de Academie voor Klassieke Schilderkunst in Groningen. Momenteel wijdt Manon Dome zich met hartstocht en humor aan het schilderen van portretten, dieren en het vastleggen van prachtige luchten. Haar kunstwerken zijn een samensmelting van technische bekwaamheid, humor, dierenliefde en het vermogen om prachtige luchten te creëren. Haar werk is zowel toegankelijk als diepgaand en het roept een gevoel van verwondering en vreugde op bij de toeschouwer. Door haar unieke artistieke visie en haar talent blijft Manon Dome een opmerkelijke kunstenares die de traditionele technieken met een frisse en boeiende twist benadert.

www.manonydome.nl

 

Gwendolyn van Essen

(gewassen inkt)

Geboren in de randstad (1966) groeide Gwendolyn van Essen op in Noord Drenthe, vlakbij de stad Groningen. Verliefd op het Noord-Friese landschap en het wad trekt zij zich graag zomers terug in een van de kerkjes van de stichting Alde Fryske Tsjerken om geïnspireerd te schilderen, te tekenen en te werken aan grafiek. Het wad, de schoonheid van het waddenlandschap en de vogels zijn een bijzondere inspiratiebron. De laatste negen jaar had Gwendolyn zich teruggetrokken in haar atelier in het midden van Drenthe maar sinds kort werkt zij weer volledig in de stad Groningen. Haar werk gaat over flora en fauna en dit betreft veelal wilde bloemen en vogels te vinden op het platteland en de wadden. Veel werk is in inkt, gewassen inkt, drukinkt en olieverf op allerlei papiersoorten, doek en paneel. De grafiek, met name de kartondruk, is een droge naald en Gwendolyn van Essen gebruikt daarbij graag de irisdruk en blinddruk, ook van linosnede. Beweging en vrijheid zijn essentiële bestanddelen van haar zoektocht en belevingswereld in de beeldende kunst.

www.gwendolynvanessen.nl

 

Jan Krikke

(olieverf/acrylschilderijen)

Jan Krikke werd in 1940 in Meppel geboren. Hij besloot pas op latere leeftijd, na een loopbaan in de herenmode, om beeldend kunstenaar te worden. Als beeldend kunstenaar is hij autodidact, maar werd wel op weg geholpen door de eveneens in Meppel geboren kunstschilder Tinus Ponne. Krikke maakt schilderijen, beeldhouwwerken en kunststof objecten. Veel van zijn werk is te zien in de publieke ruimte van plaatsen in Overijssel en Drenthe. Hij heeft een atelier in Wanneperveen. In 2013 werd in Meppel in het kader van Culturele Gemeente in Drenthe 2013-2014 een overzichtstentoonstelling van zijn werk gehouden. In de natuur vindt Jan Krikke de ideeën en doet hij inspiratie op die hij impressionistisch in kleurrijke tinten op het doek tot leven brengt. Hij houdt van de omgeving langs de rivier de ‘Reest’. ”Als je met plezier werkt dan gaat schilderen als vanzelf, dan hoef je er niet bij na te denken. Je kijkt naar buiten en dan ga je aan de slag”, aldus Jan Krikke.

https://jankrikkesite.wixsite.com/jankrikke

 

Margriet Moerenhout

(sieraden)

In haar atelier op de grens van Overijssel en Drenthe maakt Margriet Moerenhout sieraden en objecten naar eigen ontwerp. Zij werkt het meest in zilver, soms met accenten in goud. Veel van haar sieraden bevatten handgeslepen (half)edelstenen waarbij zij de natuurlijke vorm en uitstraling van de steen laat meespelen in het ontwerp. Ook verwerkt Margriet graag andere materialen zoals hout en wol. In haar ontwerpen laat zij zich heel breed inspireren. De natuur is voor Margriet Moerenhout heel belangrijk maar ook architectuur of andere bronnen zetten haar fantasie in beweging. Naast het maken van eigen werk geeft zij ook cursussen en workshops edelsmeden. Haar motto is: Verbinding van edelmetaal en edelsteen uit Moeder Aarde.

www.silver-stones.nl

 

Jos Mulders

(olieverfschilderijen)

Jos Mulders is geboren (1964) in Amersfoort en woont nu in “t Zand in Groningen. In 1990 studeerde hij af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag in de studierichtingen Tekenen & Schilderen en Grafiek & illustratie. “Het gaat om de herhaling en ontwikkeling van het patroon en over de stille voltrekking van de verloedering der dingen die er altijd al waren aan de grenzen van mijn paradijs. Dingen die ik mij intens herinner na een vluchtige beleving ooit”, aldus Jos. Hij raakt geboeid door onderwerpen die hem als oorspronkelijk voorkomen en die er uitzien alsof ze er altijd al zijn geweest. Daarnaast probeert Jos Mulders zich de verrassing van de onverwachte combinatie voor te stellen als deze binnen de kaders van het ontwerp past. Zijn werk is figuratief en zit ergens tussen een sprookje en een nachtmerrie in. Geliefde onderwerpen zitten voor hem aan de uiteinden van tijd. Zoals bij ontkiemen van zaden met daar tegenover de oogst of de geboorte tegenover de dood en vergankelijkheid. Interessant zijn de patronen die bij herhaling ontstaan. Jos is op zoek naar de structuur en gelaagdheid binnen de schijnbare chaos van vorm en kleur. Steeds meer richt hij zich op zijn eigen cultuur, zijn eigen westerse wortels. Gewoon de dingen om hem heen die eigenlijk helemaal niet zo gewoon zijn en als eindeloze inspiratiebron kunnen dienen. Vanaf het eerste moment dat Jos Mulders de verf uit de oude tubes van zijn opa uit de jaren 30 op zijn palet drukte is hij ervan doordrongen dat het iedere keer weer een veldslag gaat worden die je nooit gaat winnen. “Maar je komt wel dichterbij”, aldus Jos. In het leren zit ook zijn passie, niet alleen het idee maar ook de boodschap. Niet alleen de kleur maar ook de grijswaarde en eigenschappen daarvan.

www.atelieroptzandt.nl

 

Marijke Reijs

(olieverf/acrylschilderijen)

Het werk van Marijke Reijs balanceert op de grens van figuratie en abstractie, waardoor haar werk een expressionistisch karakter krijgt. Inspiratie vindt zij in de wereld om haar heen; een vondst in het bos, een stukje verweerde muur, de huid van een stuk hout, een lijn of een scheur, of de kleur van wat dan ook. De natuur, de kleuren van het landschap, de vormen, ze hebben een uitwerking op haar, die zij op het doek tot uiting brengt. Men zal tevergeefs zoeken naar echt herkenbare vormen. Marijke schildert niet wat zij ziet, maar wat zij ervaart en beleeft. De schilderijen van Marijke Reijs zijn geen directe weergave van de werkelijkheid, maar veel meer een visualisatie van de sfeer en de emotie, die het onderwerp oproept. Voor de expositie “Verbinding“ is zij wat uit haar comfort zone gekropen, door redelijk figuratief te werken.

www.souza-art.nl/marijke-reijs

 

Wim Reimert

(olieverf/acrylschilderijen)

In 1970 was Wim Reimert 17 en stond hij voor de keus: kunstacademie of een studie natuurkunde. Dat laatste won en de kunst deed een stapje terug. Hoewel … als leraar natuurkunde heeft Wim heel wat schoolborden volgetekend. Eerst 6 jaar in Zambia en sinds 1989 op de ISG, de International School Groningen. Terug in Nederland begon de kunst weer een steeds grotere rol te spelen en in 1996 heeft hij met goed gevolg toelatingsexamen gedaan voor Academie Minerva in Groningen. In 1997 volgde de eerste expositie en in 2011 is Wim lid geworden van FRIA, de beroepsvereniging beeldend kunstenaars. Sinds april 2018 is hij secretaris van deze geweldige vereniging. In 2013 heeft Wim Reimert het onderwijs vaarwel gezegd om zich volledig aan de kunst te kunnen wijden. Overigens wil dat niet zeggen dat de natuurkunde nu uit beeld is. Al twintig jaar schildert Wim de z.g. “wetten van de natuurkunde” en daarvan zijn er nu al 70 verschenen. Veel daarvan zijn gebundeld in twee boekjes: 24 laws of physics en 24 more laws of physics. Andere thema’s in zijn werk zijn de (door hem aangepaste) natuur, de mens (de vrouw in het bijzonder) en zijn eigen ongebreidelde fantasie.

www.wreimert.nl

 

Jolanda Smit

(mixed media)

Als dochter van een musicus geboren in Assen (1961), is Jolanda met muziek overgoten. Zij had de mogelijkheid zich zowel muzikaal als beeldend te ontwikkelen. Ruimtelijk werkt Jolanda graag in brons of steen en maakt zij installaties. Nieuw in het werk van Jolanda Smit is het materiaal PETG dat uit haar 3d pen komt, dat zij al dan niet met andere materialen combineert. Op het platte vlak werkt Jolanda het liefste met olieverf. De basis van het werk van Jolanda (zowel plat als ruimtelijk) bestaat uit automatisch schrift (vanuit innerlijke beweging tekenen of schrijven), opbouwen in lagen, reageren op vormen en verbinden. Vanuit deze basis wordt kleur toegevoegd. Kleur dat voor Jolanda meteen gekoppeld wordt aan klanken. In 1984/85 ontwikkelde Jolanda haar klank-kleurencirkel tijdens haar studie aan de Kunstacademie te Kampen (1982-1987). Van de spelende mens naar mens en emotie  was een thema dat van 2010 tot 2022 niet direct zichtbaar was in het werk van Jolanda, in 2023 is dit thema weer boven gekomen. Thema’s: psychologie, maatschappelijke ontwikkelingen en gebeurtenissen. Haar motto: Altijd in ontwikkeling.

www.jolandasmitbeeldendkunstenaar.nl

 

Marijke Talsma

(foto-compilaties)

Marijke Talsma is fotografe en woont in het Friese Snakkerburen. Marijke is al haar hele leven zelfstandig aan het werk. Vanaf het einde van haar middelbare schoolperiode begon zij met les geven als sport instructrice. Daarna is zij 10 jaar eigenaresse geweest van haar eigen sportstudio Bodyshape in Leeuwarden. Om haar creativiteit verder te ontplooien heeft Marijke haar passie voor fotografie weer opgepakt. Nadat zij rond de eeuwwisseling de sportstudio verkocht, heeft zij in Amsterdam de Vakopleiding Fotografie gevolgd en met succes afgerond. Door deze kennis en ervaring kan Marijke Talsma gemakkelijk zelfstandig werken en goed met mensen omgaan. Zij is professioneel fotografe en Art Photographer. Met haar eigengemaakte foto’s creëert zij een totaal nieuw beeld met een betekenis. Zo’n surrealistisch beeld wordt opgebouwd uit diverse lagen: een schilderij van foto’s. In deze expositie staat het waddengebied centraal.

www.marijketalsma.nl

 

Wim Tromp

(aquarellen)

Wim Tromp groeide op in Haarlem en woont nu in Kalenberg. Het abstraheren van landschap, industrie en straatbeelden is zijn uitdaging en zoekt de grenzen in toepassing van de aquarel-techniek. Deze ontdekkingstocht is nog steeds gaande. Tijdens een vakantie in 1998 in Dwingeloo (Drenthe) kwam Wim Tromp in contact met Jan & Trijntje Muys van Boerderij de Galerij. “Op een regenachtige zondagmiddag bezocht ik een expositie in hun boerderij in het dorp Eemster. Zij organiseerden al jaren workshops voor aquarel, verzorgd door bekende aquarellisten. Ik heb mij vervolgens spontaan ingeschreven voor een cursus van Sjoerdtje Hak, bekend van haar IJssel aquarellen”. Lucht, land en water als onderwerp. Dat is het begin geweest van een periode van ruim tien jaar waarin Wim Tromp twee- tot driemaal per jaar workshops heeft gevolgd van onder meer: Sjoerdtje Hak, Joke Plomp, Frank de Mulder, Wim Hertoghs en René Jansen. “Het meest aansprekend vind ik de Antwerpse aquarellist Frank de Mulder. Hij zoekt ook de grenzen op in toepassing van de aquarel-techniek. Dit is in mijn werk met name tot uiting gekomen in de straatbeelden en industrie-interpretaties”, aldus Wim. Later is Wim Tromp workshops gaan volgen bij Jan Velthuis en Riny Bus tijdens mooie zeiltochten in het Waddengebied. “Ook tijdens deze schilderreizen ben ik verder gegaan met abstraheren in aquarel”. Wim werkt veel van eigen foto’s en op locatie.

www.wimtromp.nl

 

Els Welsink

(beelden)

Els Welsink (1957) Is geboren in Warmond in Zuid-Holland. In 1982 is zij verhuisd naar Friesland waar zij in Oosterwolde haar plek heeft gevonden. In haar werkzame leven probeerde zij in de beperkte vrije tijd creatief bezig te zijn. Al jaren heeft Els een grote fascinatie voor stenen in de natuur. De ruwe vormen met soms verrassend gladde vlakken, het lijnenspel van licht en donker in zonlicht of een grijze dag. Natte stenen die hun intense kleuren in volle glorie laten zien. Op haar terras en in de tuin liggen dan ook veel stenen uit verschillende landen. En soms probeert Els Welsink deze stenen te vangen op het schilderdoek. Tijdens een workshop speksteen in 2018 vallen de puzzelstukjes in elkaar. Vanaf dat moment is werken met speksteen haar passie. Welke mogelijkheden biedt de steen? Wat blijft ruw en oorspronkelijk? Waar de steen volgen en waar mag juist contrast komen? De steen is leidend, er is geen vooropgezet plan. Het uiteindelijke beeld is iedere keer het resultaat van een verrassende en inspirerende zoektocht. Naast deze individuele zoektocht wordt inspiratie gevonden in o.a. de samenwerking met een andere beeldhouwster. Gezamenlijk presenteren zij zich als Frye Famkes.

www.fryefamkes.nl

 

Anja Zwanenburg

(fotografie)

Anja Zwanenburg werkte van 1999 tot2019 als fotografe en fotodocente. Tegenwoordig richt zij zich op haar eigen fotoprocessen en kunstuitingen. Zij heeft haar atelier in Leeuwarden, waar zij zich vooral richt op mixed media en digitale fotobewerkingen. Anja heeft nog een ander atelier en dat staat buiten in de natuur. Graag wil zij de liefde voor de natuur delen met iedereen die daarvoor openstaat. “We zijn er onderdeel van, maar zijn een beetje de weg kwijtgeraakt. Ik wil de schoonheid laten zien en mensen weer laten verwonderen. De natuur heeft ook zoveel wijsheid in zich, wat kunnen wij daar van leren? Hoe kunnen we ons er weer op afstemmen?”. Anja Zwanenburg voelt zich sterk verbonden met de natuur en wil middels haar werk uitdrukking geven aan al deze dingen die haar zo aan het hart gaan. Haar studies deed zij aan de Foto-Academie en de Fotovakschool. Daarnaast deed Anja tal van opleidingen en cursussen op het gebied van persoonlijke en kunstzinnige ontwikkeling. Hierdoor kreeg zij nieuwe impulsen voor creatieve toepassingen in haar werk. Door meditatietrainingen leerde Anja Zwanenburg om meer vanuit haar innerlijk te fotograferen. “Daardoor ontstaat er veel meer verbinding met mijn onderwerpen en bovenal meer plezier bij het maken”.

www.az-fotografie.nl