Deelnemers Herfst 2020

EXPRESSIE

9 oktober – 29 november

 

Jeltje Baas

(schilderijen)

 

Jeltje Baas (1944) schildert portretten (en model), landschappen, koeien en abstracter werk;  daarnaast geeft zij schilderles en tekenles aan volwassenen. Jeltje maakt schilderijen in opdracht. Meestal zijn dit portretten van personen, maar ook koeien, honden en alpaca’s zijn geportretteerd in opdracht. Jeltje woont en werkt in Oosterstreek op de Fries-Drentse grens. Zij ontving haar opleiding aan de Academie Minerva te Groningen. In haar Atelier Grensweg, op een unieke plek met een prachtig uitzicht over het landschap, kunnen ook workshops en teken- en schilderlessen gevolgd worden: acryl, olie- of aquarelverf; eventueel met een overnachtingsmogelijkheid (Bed & Breakfast). Ook worden er in Atelier Grensweg permanent recente werken van Jeltje Baas geëxposeerd.

www.jeltjebaas.nl

 

Ad van Bergen

(beelden)

 

“In de afgelopen jaren heb ik ontdekt, dat het concreet maken van wat zich in mijzelf afspeelt, een verrijking blijkt te zijn. Zowel in het beeldhouwen, het maken van schilderingen en in het schrijven van gedichten word ik verrast door nieuwe inzichten. Emoties en ervaringen worden uitgediept en krijgen meer en soms ook nieuwe betekenis. De basis ligt vaak in de persoonlijke ervaring van emoties in relaties tussen mensen. Daarnaast spelen elementen uit de natuur, zoals water en wind, een belangrijke rol. Zij inspireren mij. Graag werk ik met diverse materialen, veel verschillende steensoorten, hout en was. De herkenning van de toeschouwer in mijn werk voegt aan het geheel nog een extra dimensie toe. Een stimulatie door waardering die ik graag verder mee neem”, aldus Ad van Bergen.

admfvanbergen.kunstinzicht.nl

 

Marijke Booij

(inkttekeningen/glas)

 

Marijke Booij studeerde aan de AKI in Enschede. Na het overlijden van haar man heeft zij het tekenen en schilderen weer serieus opgepakt. Marijke heeft veel lesgegeven, haar eigen werk stond destijds op een laag pitje. Het werk van Marijke Booij is heel divers; het kan over mensen gaan en fantasieën die haar bezighouden. Ook in de wat abstractere onderwerpen zoals de kanttekeningen, vind zij het een uitdaging om een groot oppervlak met pen en inkt te bewerken. “Als tegenhanger van het tekenen en schilderen is een totaal ander materiaal zoals glas of ijzerdraad interessant om nieuwe ideeën en vormen te verwerken, dat houdt je hoofd fris”, getekend Marijke Booij.

www.marijkebooiij.exto.nl

 

Coby Bos

(schilderijen/objecten)

 

Coby Bos uit Ruinerwold is in 1981 afgestudeerd aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede in de Schilder- en Grafische Kunst. Haar werk is gebaseerd op een niet aflatende zoektocht naar ruimte, lijnen, tekens en ritmes en ademt tegelijkertijd kracht en kwetsbaarheid. Veel nadruk ligt op de huid van de schilderijen. De interacties tussen vormen, vlakken en kleuren leiden in de beeldende kunst van Coby Bos tot zuivere lyrisch-abstracte kunstwerken. Een wereld van stilte, een verademing in onze gejaagde maatschappij. Haar werk is opgenomen in diverse overheid- en bedrijfscollecties en wordt tevens aangekocht door particulieren in binnen en buitenland. Coby Bos heeft veel tentoonstellingen en publicaties op haar naam staan.

www.cobybos.nl

 

Geert Brouwer

(tuimelaars in hout)

Geert Brouwer (1947) woont en werkt in Sassenheim en Doldersum (Drenthe). In de expositie “Expressie” presenteert hij een aantal beelden uit zijn serie tuimelaars. De meesten zijn gemaakt met diverse houtsoorten. Zij kunnen allemaal wiebelen. De kijker wordt uitgenodigd om de beelden een zetje te geven voor het effect. Geert is zijn hele leven altijd al met hout bezig. Na zijn pensionering is hij zich gaan toeleggen op het maken van beelden uit hout en steen. Hij werkt vooral “en taille directe”, een beeldhouwtechniek waarbij rechtstreeks in het hout of de steen wordt gehouwen. Momenteel onderzoekt hij ook het constructief beeldhouwen, waarbij een beeld uit meerdere soorten hout wordt opgebouwd. Zijn inspiratie komt uit het materiaal zelf of uit een simpel idee.

 

Ellen Cohen

(schilderijen/collages)

 

Ellen Cohen heeft de Kunst Akademie Maastricht
gevolgd en is lid geweest van de Amsterdamse Kunstenaarsvereniging “De Onafhankelijken en huidig lid van Kunstenaarsvereninging Fria (bij beide verenigingen is Ellen langdurig bestuurslid geweest). Ook is zij ingeschreven bij Keunstwurk hier in Friesland. Het werk van Ellen Cohen is meestal 3-dimensionaal van opzet. Zij houdt van reliëfstructuren, die zij voornamelijk opbouwt uit modelleerpasta en zand.
Een dergelijk effect bereikt zij ook met haar collages in combinatie met gemengde technieken. Als tegenhanger van het arbeidsintensieve schilderen maakt Ellen graag snelle tekeningen en portretten naar levend model.
Waarbij het haar niet zozeer gaat om een treffende gelijkenis , maar om een weergave van de ziel. “Tijdens het werken met de door mij gekozen materialen ben ik deels verkennend en zoekend bezig, terwijl de vormen al in mijn geest aanwezig zijn.
Op die manier ontstaan dikwijls kunstwerken met een meditatief karakter”. De aantasting van materialen door invloeden van natuur en klimaat zijn voor Ellen een belangrijke bron van inspiratie. Werk van Ellen Cohen is aangekocht door particulieren in Nederland en het buitenland.

www.ellencohen.nl

 

Jeanette Damsma

(olieverfschilderijen)

 

Een mix van abstractie, landschap en een zweem van surrealisme karakteriseert het werk van Jeanette Damsma. Kleur is een van de belangrijkste onderdelen van een schilderij naast zaken als inhoud, vorm en lijn. Zij ziet haar schilderijen als een verhaal, een gedicht in olieverf. Een verhaal dat voor iedereen weer anders is in de soms fel gekleurde fantasierijke landschappen. Het werk doet je verlangen naar mediterrane oorden met veel zonlicht, warmte kleine gekleurde huisjes.

www.jeanettedamsma.nl

 

Elja van der Graaf

(schilderijen)

 

“De mediterrane wereld staat centraal”

Het liefst en het meest schildert Elja van der Graaf landschappen en stadsgezichten in warme kleuren, zonder mensen. Haar schilderijen stralen levensvreugde en een zekere lichtheid uit, een feest van intense kleuren. Daardoor zijn haar schilderijen voor iedereen toegankelijk. Het kleurenpalet van oker en aardetinten, van roodtonen tot dominante paarse lavendelvelden, in wisselende combinaties van kleurige vormen tot witte huizen met schaduw, blauw in beeld gezet, gevarieerd. Alle onderwerpen worden bij Elja van der Graaf objectief vereenvoudigd. Elja is afgestudeerd aan de HBO opleiding Windesheim in Zwolle richting tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis (docentenopleiding). Zij exposeert in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

www.elja-kunst.nl

 

 

Anna Kramer

(digitale fotoprint)

 

De natuur vormt de belangrijkste inspiratiebron voor Anna Kramer, die in het Drentse Tynaarlo graag gebruik maakt van de vele gezichten die het Stroomdallandschap biedt. Door middel van fotografie en soms bewerking van de beelden die op aluminium zijn geprint, wil zij de beleving zodanig weergeven dat ook de toeschouwer de magie ervaart van beelden waar vaak ongemerkt aan voorbij wordt gegaan. Vele planten zijn ook – of juist- na hun bloei fascinerend. De herfst geeft aangetaste bladeren een transparante, kantachtige uitstraling. De elegante, dansende lijnen inspireerden tot het maken van het werk Ballet Zuring, dat ook een plaats bij de Herfst Expositie “Expressie” mocht krijgen. Ook de andere beelden die zij bij deze expositie toont, vragen van de bezoeker om iets langer te kijken om ook de sprookjesachtige vormen en webben te ontdekken, die door het bijzondere licht worden beschenen en waarmee de herfst haar unieke schoonheid toont.

www.annakramerkunst.nl

 

Eline Krottje

(schilderijen/objecten)

 

“Samen kunst maken verbindt verschillende partijen en vergroot onderling begrip”.

Eline Krottje (1959 Nijmegen) kreeg haar opleiding aan de Academie Minerva te Groningen. Zij maakt ontmoetingskunst en gebruikt hiervoor diverse technieken zoals, grafiek, media, schilderen en beeldhouwen. Daarnaast ontwikkelt en verzorgt Eline workshops voor onderwijsinstellingen. Met haar speelse benadering wordt Taal een Kunstvorm en zo weet ze uit te dagen tot anders denken en doen met taal en kunst. Inspiratie haalt Krottje uit het menselijk handelen “het kleine gebaar” en wel zo klein dat je het bijna niet ziet. Dit komt onder andere terug in de schilderijen “Verstilling 1 en 2”, welke zijn geïnspireerd op de edele borduurkunst. Met de veranderlijke geometrische objecten nodigt ze de bezoeker uit tot het maken van kunst.

www.kunstreflex.nl

 

Mascha de Lange

(fotografie)

 

Van kleins af aan is Mascha de Lange (1967) gefascineerd door de  wereld om haar heen, met de natuur en dieren als grootste inspiratiebron. En zo ontstond de liefde om beelden te willen creëren. Fotografie is voor haar een middel om die beelden vast te leggen. Mascha is in 1994 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Groningen. In de jaren erna volgde zij verschillende opleidingen in alle facetten van de fotografie. Zij werkt graag aan langdurige projecten waarbij zij zichzelf een doel stelt en haar eigen beelden creëert en samenstelt binnen een bepaald thema. Mascha De Lange fotografeert het liefst in de studio, zodat ze het licht en de sfeer geheel naar haar hand kan zetten. De foto’s worden regelmatig geëxposeerd, gepubliceerd en verkocht in een beperkte oplage.

www.inspirationofpets.nl

 

Marian Langevoort

(schilderijen)

 

Marian Langevoort schildert al vanaf mijn 12e levensjaar. Zij volgde diverse cursussen, maar het grootste gedeelte van haar opleiding ontving zij in het atelier van Cor Vrendenberg, architect/beeldhouwer en schilder. Cor was mede-oprichter van de Vrije Academie in Nunspeet. Na zijn overlijden in 1994 ontwikkelde Marian een eigen stijl, gefundeerd op haar esotericus zijn en het Reikimasterschap. Inspiratie is voor Marian Langevoort overal: het nieuws, de natuur, een gedicht. Zij werkt abstract zowel als figuratief met olie-of acrylverf. Om de verbeelding van de kijker niet te beïnvloeden dragen sommige doeken geen titel. De zijkanten haar schilderijen werkt Marian niet af, ze zijn onderdeel van het doek.

www.marianlangevoort-mannen.nl

 

Els de Niet

(kunstwerken)

 

Els de Niet maakt van alles: fotowerken, schilderijen, ruimtelijk werk en gedichten. In een vorig leven werkte zij als psychotherapeut en dat heeft invloed op de manier waarop zij kijkt: wat zit er onder de oppervlakte van de schijnbare realiteit? Zij is voor het grootste deel autodidact en geniet van het uitzoeken van materialen en technieken die passen bij wat zij wil uitdrukken.

www.elsdeniet.nl

 

Baukje Scheppink

(letterart)

 

Baukje Scheppink (Deventer, 1956) is kalligraaf, letter artist, vormgever van de handgeschreven letter en boekkunstenaar. Op de gevel van haar atelier in de Leeuwarder Vijzelstraat staat een bekende uitspraak van Jacob Cats, dichter-staatsman. “Het puntje van een gaeuwe pen ist felste wapen dat ick ken (Jacob Cats 1577-1660)”. Binnen gebruikt Baukje Schepping die verschillende pennen: spits, breed, zelfgemaakt of gekocht, van staal, hout of soepel kunststof en zelfs van goud. Baukje beweegt zich op het snijvlak van ambacht en kunst. De basis is het ambacht. Zij schrijft in opdracht op naamborden en deuren, op krijtborden en etalages, op textiel en gegraveerd in glazen. In deze expositie laat Baukje haar vrije werk zien. Zij maakt meestal werk op papier of schilderdoek. Zij is gespecialiseerd in het maken van unicate kunstenaarsboeken: handgeschreven en – gebonden. De basis van al haar werk is altijd de letter, waarbij in haar vrije werk leesbaarheid van de tekst onderschikt is aan de vorm. In haar atelier begeleidt Baukje, lerares schoonschrijven en schrijfdidactiek, kalligrafen en kunstenaars. Cursisten krijgen persoonlijke begeleiding bij zowel traditioneel kalligrafiewerk als eigentijdse letterkunst, maar de basis is de traditie. Want wie de traditie niet beheerst, kan die ook niet loslaten in vrij werk.

www.baukje.nl

 

Corrie Sterk

(sieraden)

 

Op haar 40ste ongeveer heeft Corrie Sterk uit Oosterstreek (Frl.) zich om laten scholen tot edelsmid. “Na de opleiding ben ik in de leer gegaan om de beperking van het vak los te laten en een vrijere geest te ontwikkelen. De natuur en dan vooral het kleine, tere, onverwachte tracht ik in een sieraad te vangen. Ook strakke , eenvoudige vormen spreken mij aan”. Het meest werkt Corrie met zilver, altijd eerste gehalte zilver, dat is hard en toch ook zacht waardoor zij het goed kan bewerken. Inmiddels is zij 74 en beoefent met groot genoegen dit nauwkeurige vak en geeft zij daarin ook lessen. “Ik verander of herstel regelmatig oude sieraden en ringen van overledenen in overleg met de eigenaar, echt samen veranderen we het sieraad dusdanig dat het toch herkenbaar blijft en goed draagbaar wordt”.

www.corriesterk.nl

 

Berna Verheijden

(bouwwerken)

 

Gebouwen hebben Berna Verheijden geïnspireerd tot het maken van een serie “Bouwwerken” waarvan zij in deze expositie een deel laat zien. In haar verbeelding zouden deze niet misstaan in de werkelijkheid en bewoond kunnen worden! Berna noemt zichzelf een beeldenmaakster en werkt in Sassenheim of Doldersum (Drenthe) aan haar beelden. Zij maakt graag series en gebruikt daarbij diverse materialen zoals steen, keramiek, papier, verf, hout etc. Het beeldhouwen neemt op dit moment een grote plaats bij haar in. Hierbij gaat zij intuïtief of met een vooropgezet plan aan de gang en werkt in zachte zowel hardere steensoorten. Haar grote inspiratiebron is de wereld van vandaag in woord en beeld. Om zich te blijven ontwikkelen blijft zij cursussen en workshops bij diverse kunstenaars volgen. Haar werk is regelmatig te zien op exposities in groepsverband of solo. ”Het is fijn om op deze manier anderen mee te laten genieten en hen de ruimte te laten vanuit zijn eigen gevoel mijn beelden te beleven”, getekend Berna Verheijden.