Deelnemers Zomer 2021
RITME
2 juli t/m 22 augustus
Josefien Alkema
(tekeningen/collages)
“In mijn werk wil ik iets laten zien van een mystieke ervaring; het gevoel opgenomen te zijn in iets groters, een diepere laag van de zichtbare werkelijkheid; alledaagse dingen kun je met andere ogen bekijken. Een beeld dat het onzichtbare met zichtbare kan verbinden, het moment met de oneindigheid. Ik maak collages vanuit de voorraad oude tekeningen die ik heb liggen. De structuren van deze tekeningen zijn als kant en klare kleuren en lijnen in mijn eigen handschrift, die ik kan toepassen in nieuw werk. Als in een autobiografie gebruik ik fragmenten uit mijn eigen verleden om een nieuw verhaal te maken. De oude tekeningen zijn op elkaar geplakt en weer afgesneden, waardoor lagen zichtbaar worden. De lagen vertellen een verhaal; de stapeling van tijden, hergebruik van tekeningen, zelfs mijn eigen geschiedenis als kunstenaar wordt hierin gecomprimeerd weergegeven. De tijd is een ruimte, net als het landschap. In mijn tekeningen werk ik van waarneming naar abstractie. Er blijft een associatie met de landschappelijke ruimte, maar de figuratie verdwijnt en de nadruk komt op structuren, ritme en compositie”.
www.josefienalkema.nl
Martha Asman
(schilderijen/houtsnedes)
Bij Martha Asman (1952) is de kunst is pas op latere leeftijd in haar leven gekomen. In 2010 rondde zij de Klassieke Academie in Groningen af en zij is vanaf die tijd anders naar de wereld om haar heen gaan kijken. “Ik ben vooral meer gaan zien. Het leven is er veel rijker door geworden. In mijn houtsneden en olieverfschilderijen is “geleefd leven” vaak een thema. Verhalende oude handen zijn daarbij favoriet. Ook hou ik ervan mensen te schilderen die geconcentreerd of gepassioneerd met iets bezig zijn (muzikanten bijvoorbeeld)”.
www.martha-asman.nl
Hennie Broers
(zilverkunst)
Hennie Broers stapte in 1999 de wereld van goud en zilver binnen. Zilver is haar specialiteit. In 2015 en 2018 behaalde ze haar Masters voor het werken met duurzaam zilver. Zij is hiermee de eerste in Friesland en een van de weinigen in Nederland. Daarnaast is het haar gelukt om twee aansprekende prijzen met haar werk te behalen: De Cultuur Ondernemersprijs in 2010 en in 2018 de Europese wedstrijd voor kleine objecten in duurzaam brons van Prometheus. Haar inspiratiebron is de natuur. Ook bijzondere gebeurtenissen en uitzonderlijke menselijke prestaties drukken hun stempel op haar werk. Daarnaast schuwt zij de samenwerking met andere hedendaagse kunstenaars niet, wat resulteert in bijzondere kunstsieraden. Zilver combineert ze veelvuldig met organische materialen zoals edelstenen, ebbehout en naalden van het Afrikaans stekelvarken. Van elk ontwerp wordt slechts één exemplaar gemaakt. De eigenaar bezit hiermee een handgemaakt zilveren unicum. Hennie Broers exposeert ook regelmatig. Haar werk is tot nu toe onder meer te zien geweest in Galerie Walls in Amsterdam, de CODA in Apeldoorn, Galerie Fort aan de Drecht in Uithoorn en Kunstmaand Ameland. Op internationaal niveau is het werk van Hennie Broers te zien geweest in Friedland (Duitsland), Frankfurt en Milaan.
www.henniebroerszilverkunst.nl
Gerda Hulsinga
(schilderijen)
Gerda Hulsinga (Leeuwarden,1952) is al sinds haar vroegste jeugd in de ban van het schilderen. Dat zij toentertijd naast de kunstenaar Rulof Manuputi woonde, kwam dan ook zeer gelegen. De heer Manuputi, toenmalig directeur van de Kunstacademie Vredeman de Vries, leerde haar de eerste kneepjes van het vak. Later heeft Gerda zich steeds verder ontwikkeld waarbij de Vrije Academie niet ongenoemd mag blijven. Ondermeer heeft ze daar lesgehad van verschillende Friese kunstenaars. Er staan al vele exposities, zowel binnen- als buiten Friesland, op haar naam. Ook heeft ze enige keren deelgenomen aan Kunstmaand Ameland. Gerda staat ingeschreven bij het Documentatiecentrum voor Kunst in Friesland “Keunstwurk” waar zij 5 jaar in de ballotagecommissie voor beroepskunstenaars heeft gezeten. Zelf vertelt ze over haar werkwijze: ‘Mijn werk wordt geïnspireerd door het Wad en het Friese Landschap. De weidsheid en oerkrachten, die zich in dit landschap weerspiegelen, zijn vaak hoofdthema van het mijn werk. Daarom ben ik ook veel buiten te vinden. Niet alleen om te kijken, maar vooral om ook de altijd aanwezige wisselwerking tussen het licht en donker, geluid en stilte in mij op te nemen. Schilderen is voor mij vooral kijken en voelen, de wind in je gezicht voelen striemen, b.v de zee horen spatten en het altijd aanwezige geluid van de vogels om me heen. Ik “zuig” als het ware de omgeving in mij op. Het is voor mij pas mogelijk iets te schilderen als ik het ook heb “beleefd”, aldus Gerda Hulsinga.
www.gerdahulsinga.nl
Joke Klaveringa
(schilderijen)
Joke Klaveringa (1969) woont en werkt in Midwolde. Zij is in 2010 afgestudeerd aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen. Haar onderwerpen variëren van landschappen, stillevens tot portretten van zowel kinderen als volwassenen in diverse technieken. Het Groningse en Drentse landschap is één van haar grootste inspiratiebronnen. Joke Klaveringa is lid van de Groninger Kunstkring “de Ploeg” en AKKA.
www.jokeklaveringa.nl
Willem Komduur
(olieverfschilderijen)
Willem Komduur is een bevlogen man met oog voor detail en kleurrijke composities. Al op jonge leeftijd werd de basis gelegd voor zijn prachtige creaties op het doek. Hij is in 1967 verhuisd van Emmen naar Haren (Gr.) en heeft als bouwkundige bij de gemeente Haren gewerkt. In zijn vrije tijd is hij gaan schilderen, meestal in opdracht, met name Drentse boerderijen. In 2000 is hij gaan schilderen wat hij zelf mooi vond.Als autodidact met oog voor wat er om hem heen te zien is, heeft hij zich bekwaamd tot een opmerkelijk kunstschilder. Hij schildert met olieverf op linnen of paneel.Naast het gebruik van penselen werkt hij ook graag met het paletmes. De natuur is daarbij zijn belangrijkste informatiebron. Met name bloemen, bomen, vogels en de landschappen van de Drentsche Aa, de Onlanden tussen Peize en Eelde, de Hunze en het Groninger landschap kun je terugvinden in zijn vaak kleurrijke schilderijen.
www.willemkomduur.nl
Wilma Lanser
(olieverfschilderijen)
Na jaren van autodidactisch schilderen en workshops en cursussen volgen, vond zij in Friesland de kunstopleiding die goed bij haar paste. De kunstacademie voor figuratieve kunst ‘De Foudgumse School’ in Foudgum. In 2016 heeft zij deze opleiding afgerond en sindsdien exposeert zij met enige regelmaat in instellingen, galeries en neemt deel aan verschillende kunstroutes, waaronder de Bergense Kunst10daagse in Bergen (Noord Holland) en de Slikwerk Atelierroute in ’t Bildt (Friesland). Ook werkt zij in opdracht. In het schilderen is zij op zoek naar ruimte en beweging. Met vlugge verfstreken zet zij de verf op doek of paneel. Waar zit het licht, waar zit het donker? Vorm zoekend, gaande weg schilderend en gebruik makend van kleur vormt zich het schilderij. Zij schildert het liefst figuren in het moment en portretten.
www.wilma-lanser.nl
Imke Meester
(beelden/sculpturen)
Beeldend kunstenares Imke Meester (Amersfoort 1966) werkt sinds 2000 als autonoom kunstenaar in meerdere disciplines waarbij er zowel in opdracht als vrij werk gerealiseerd wordt. Door ruime interesse in- en fascinatie voor diverse technieken en materialen is er in de loop der tijd een veelzijdige collectie ontstaan, variërend van o.a. gedetailleerde olieverfschilderijen en acryl op paneel tot sculpturen in marmer, brons en mixed media. Zowel de schilderijen als de sculpturen hebben een realistisch of imaginair realistisch karakter, waarbij de schaduwkant van het bestaan in de verbeelding niet uit de weg gegaan wordt.
www.atelierimkemeester.com
Nies Nijland
(keramiek/schilderijen)
Nies Nijland Pol is autodidact en woont In Drenthe op de grens met Overijssel in het plaatsje Meppel, Zij houdt zich bijna 20 jaar full time bezig met creëren. Iets maken waar zij gelukkig van wordt. Vele jaren richt zij zich op het ontdekken hoe keramieken beelden een eigen identiteit te geven. Een proces van vallen en opstaan, maar het geeft voldoening! Ondertussen vond Nies Nijland antieke linnen lappen op marktjes in Frankrijk. Deze maakte zij op maat en beschildert ze met acryl verf. Ook houdt Nies zich bezig met het maken van bronzen beeldjes, naar de verloren wasmethode Cire perdue. Meestal zijn dat figuren van mens of dier.
www.niesnijlandpol.nl
Marjan van Schaik
(glaskunst)
Marjan van Schaik is 10 jaar geleden gegrepen door glas en het laat haar niet meer los. De weerbarstigheid en transparantie van het materiaal dagen haar iedere keer weer uit een stap verder te gaan. Het is steeds weer spannend om de oven na de lange stookgang te openen en te zien of het glas zich gedragen heeft zoals zij had verwacht! Kleurrijk en abstract, dit zijn de meest kenmerkende aspecten van haar werk. Haar grote passie is het blijven experimenteren met nieuwe technieken waarbij het glas altijd centraal staat. Marjan volgt sinds 2017 een glaskunst opleiding aan het IKA in Mechelen (B). De door haar opgedane kennis en haar ervaring met de verschillende technieken deelt zij met veel passie met anderen in de workshops en cursussen die zij geeft in haar atelier in Dedemsvaart. Het werk van Marjan is te zien in beeldentuinen, galerieën en op het jaarlijks terugkerende evenement Glasrijk Tubbergen.
www.glasatelierbreekbaar.nl
Tatiana Schra
(schilderijen)
Tatiana Schra is geboren te Promysla in de voormalige Sovjetunie nu beter bekend als Rusland Ze woont sinds 1983 in Nederland en is in 2016 afgestudeerd aan de Klassieke Academie te Groningen. In haar werk gebruikte ze verschillende technieken zoals olieverf aquarel en potlood. Haar zielsverwant is Isaac Israëls en ze voelt zich sterk aangetrokken door William Turner welke de uitspraak heeft gedaan dat er zonder poëzie er geen schilderkunst mogelijk is, iets wat haar zeer raakt. De Haagse School is haar grootste bron van inspiratie. In haar werk richt ze zich op de wereld om haar heen en dat is terug te zien in haar stillevens landschappen en menselijke figuren. Ze zoekt daar in naar de essentie van de dynamiek de vaart en beweging welke je ook duidelijk terug vindt in het aquarel met de bootjes. Tatiana roept daarin de suggestie op door middel van vlakken van licht en schaduw en arceringen. Zo bouwt zij haar voorstellingen op, het is net boetseren maar dan niet met klei maar met potlood of kwast en de poëzie ontstaat.
www.tatianaschra.nl
Mia ten Thij
(beelden)
De steen die Mia ten Thij als uitgangspunt neemt moet haar in ruwe vorm al aanspreken. Elke steen heeft zijn eigen mogelijkheden en al beeldhouwend komt Mia tot vormen, gebruikmakend van wat in de steen verborgen zit. “MIJN BEELDEN ZIJN ZOALS HET LEVEN, ruwe stukken, rondingen, open gaten, scherpen kanten, gladde vlakken”. Mia ten Thij probeert er altijd een mooie sculptuur van te maken.
Wybren Veenstra
(keramiekschilderijen/sculpturen)
Wybren Veenstra maakt keramische plastieken beelden en schilderijen. Hij heeft de Academie voor Beeldende Vorming en opgeleid bij Atelier Pieter Starreveld en de keramist Michael Chipperfield (Ohio University USA). “Mijn werk ontstaat vanuit verbeelding en intuïtie. Uitgangspunten hierbij zijn geologie, technologie en architectuur. Beeldende elementen zijn facades, sporen, structuren, patronen, herinneringsflarden en fossielen uit heden en verleden”, aldus Wybren. Het materiaal wat gebruikt wordt is steengoed en aardewerk met engobes, sinterengobes, oxydes en glazuren. Recent exposeerde Wybren Veenstra op de Biënnale van Manisis Valencia, de Biënnale Aveiro Portugal, Galerie Achterom Leeuwarden, Art Super Witte Kerkje Hemrik, Kerkje Rottum Groningen en meerderen.
www.kreatz.nl
Mary Velthoen
(abstract werk)
In 1992 is Mary Velthoen afgestudeerd aan de Kunstacademie Minerva te Groningen als docent beeldende kunst. Zij geeft les in beeldende kunst aan jongeren op de middelbare school, daarnaast maakt zij zelf kunst in verschillende stijlen door veel te experimenteren met allerlei technieken. Zo heb Mary naast haar schilderwerk ook een sieradenlijn ontworpen. Tevens geeft zij workshops en lessen in tekenen en schilderen op aanvraag.“Voor mij is het maken van kunst een ontmoeting creëren tussen de kijker en wat ik verbeeld. Ik werk vooral vanuit mijn intuïtie waarbij ik graag gebruik maak van intense kleuren. Mijn inspiratie vind ik in spiritualiteit en de natuur, waarvan ik veel foto’s maak”.
www.maryvelthoenart.com
Anneke van Venrooy
(schilderijen)
Anneke van Venrooy (1952) schildert al van jongs af aan. Terugkijkend realiseert ze zich dat ze zich van haar schoolperiode de tekenlessen het meest herinnert. Op de Pedagogische Academie adviseerde de tekenleraar Henk ter Horst haar de weilanden in of de stad in te gaan, om te tekenen en schilderen op plekken waar wat te zien is. Begin jaren 80 greep Anneke de gelegenheid aan schilderlessen bij kunstenaar Rob Hessels te gaan nemen. Vanaf die dag is ze niet meer gestopt met schilderen. Later heeft ze nog een klassieke opleiding “De Noorder Ateliers” in Groningen gevolgd. Naast haar opdrachten van vooral portretten en steden schildert ze graag mensen in de stad. De dagelijkse taferelen van winkelende vriendinnen of een zomers terras geven de toeschouwer een gevoel om er even zelf bij te horen. Sfeer en licht zijn belangrijke elementen in haar schilderij.
Trix de Waal
(inkt op papier)
In mijn werk ben ik op zoek naar het tactiele en het vergankelijke der dingen, tijd speelt daar een belangrijke rol in. Eén van de belangrijkste natuurgebieden in Nederland waar het thema Ritme een hoofdrol speelt is toch wel het Wad. De wisseling van de getijden, hoogwater, dag en nacht, zomer en winter, de kwelders waar je het ene moment fijn kunt lopen en een uur later natte voeten haalt. De weidsheid, het eindeloos in de verte kunnen staren… altijd weer een reden voor een kunstwerk.
www.trixdewaal.nl
Instagram @trixdewaalart