Deelnemende kunstenaars
ONTMOETING
7 maart t/m 11 mei 2025
Jan Adamse
(acrylschilderijen)
Als schilder beschikt Jan Adamse over een brede kennis aan materialen en gereedschappen waarbij oude schildertechnieken worden toegepast in een nieuwe beeldtaal. Zijn vitale expressie wisselt soms af met een meer beheerste lijnvoering in een intiem vlot geschilderd portret. Het werk wat Jan Adams op deze expositie toont in de serie “Altijd onderweg” is de kwetsbaarheid van een mens, genaamd rode dam.
Trijntje Bakker
(sieraden)
Trijntje Bakker woont en werkt in Noordhorn. Haar werk bestaat uit exclusieve, handgemaakte sieraden. Zij vertelt u graag haar idee achter haar sieraden. Trijntje: “Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke en gerecyclede materialen. Met gerecycled materiaal bedoel ik bestaande sieraden die in de la liggen te verstoffen. Ik haal ze uit elkaar en maak er een nieuw ontwerp van. De hoeveelheid materiaal is daardoor beperkt en het is elke keer weer een puzzel, hoe sluiten ontwerp en hoeveelheid materiaal op elkaar aan. Bij de natuurlijke materialen moet U denken aan schelpjes, zeegras, boomschors, walnoten enzovoorts, meestal geef ik ze een kleurtje”. Als basis gebruikt Trijntje Bakker eerder gemaakte sieraden van textiel die overgebleven zijn en ook verborgen liggen in de la: twee vliegen in één klap. Om zo sieraden te maken vergt nauwkeurigheid en is zeer arbeidsintensief, ook al omdat elk kraaltje apart op de ondergrond wordt bevestigd. Trijntje Bakker doet dit werk met zeer veel plezier.
Monique Berger
(drogenaald/gem. techniek)
Monique Berger (1964) is geboren in Papendrecht en opgegroeid in het buitengebied bij Groot Ammers. Als kind tekent zij veel en ook de verzorging van dieren is haar grote hobby. Na de Grafische School te Utrecht en 1 jaar Rietveld Academie te Amsterdam is zij gaan schilderen met olieverf en heeft verschillende cursussen lithografie (steendruk) gedaan. In 1999 is zij verhuisd naar Drenthe waar zij is gaan tekenen omdat zij beter met dit materiaal kan omgaan. Sinds 2005 maakt zij ook droge naald etsen. Haar werk is illustratief en dieren (met menselijke trekjes) en elementen uit de natuur spelen daarin een belangrijke rol. Fantasie en humor zijn belangrijk en bij ieder werk geeft ze de toeschouwer de kans om zijn eigen verhaal erbij te bedenken.
Esther Eggink
(olieverfschilderijen)
Esther Eggink (Oudebildtzijl, 1961) woont sinds 1996 in Friesland. Na haar opleiding aan de kunstacademie in Arnhem volgde zij nog diverse opleidingen. Het laatste mastertraject waar zij aan mee deed (DIA, Drawing Inventions Academy) heeft ervoor gezorgd dat ook haar liefde voor het tekenen weer een belangrijke rol is gaan spelen naast haar schilderwerk. Haar onderwerpen komen voort uit dat wat zich dagelijks voordoet. Wanneer zij begint met maken volgt altijd een verhaal, een reactie op de realiteit, iets wat zij gezien, gelezen of ervaren heeft. Tijdens het tekenen of schilderen vindt er een verbinding plaats met haar herinneringen, oude beelden in haar hoofd. Het toeval speelt hierbij een grote rol. De realiteit gaat een eigen leven leiden, schoonheid en het onaangename komen hierbij samen. De eeuwige doorgaande beweging van alles, het grote en het kleine, zetten haar dagelijks aan om iets nieuws te maken. Het maakproces is een belangrijk onderdeel van haar werk. Het fysieke – de beweging – tijdens het maken helpt haar bij de zoektocht naar nieuwe beelden waarbij zij zichzelf wil blijven verrassen. Zij maakt gebruik van krachtige lijnen die een verbinding aangaan met de figuratie, veelal in olieverf of houtskool. In 2020 deed zij mee aan het TV programma Sterren op het Doek (model Clairy Polak). En in 2023 was zij genomineerd voor De Nederlandse Portretprijs. Ook exposeert zij geregeld haar werk.
Agnes van Eupen
(aquarel/pastelschilderijen)
Agnes van Eupen is geboren in Nijmegen. Na de middelbare school studeerde zij aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Na 2 jaar koos zij, vanwege familieomstandigheden, voor de lerarenopleiding M.O. handenarbeid in Nijmegen. Zij werkte in diverse musea, was docent tekenen en handvaardigheid en verzorgde illustratief werk. In 1973 vestigde zij zich als beeldend kunstenaar in het Groninger Westerkwartier. Naast het maken van eigen werk gaf zij cursussen en workshops aan volwassenen, teams en bedrijven. Onder de naam “Kunstontmoeting” organiseerde zij in de provincie Groningen kunsteducatie-projecten voor basisscholen. Sinds 2011 woont en werkt Agnes in Drenthe, eerst in het Drentse Meppen, vanaf 2021 in Nieuw-Balinge. Tot 2024 was zij lid van de kunstcommissie van het kerkje van Zweeloo. Voor Agnes zijn landschap en natuur de belangrijkste inspiratiebronnen. In haar impressies bepalen kleuren de sfeer en geven lijnen richting en beweging aan. Een spanningsveld van licht en donker levert een zekere verstilde dynamiek op, met spiegelingen waarin verleden, heden en toekomst elkaar ontmoeten, als beeldverhalen over droom en werkelijkheid. “Is wit het licht of juist de stilte? Zie je de horizon of slechts de weg er naartoe?” De beschouwer vult zelf in. Agnes van Eupen werkt voornamelijk met acrylverf, aquarel en pastelkrijt.
Dineke Hoekstra-Greve
(olieverf/acrylschilderijen)
Dineke Hoekstra Greve komt van oorsprong uit de kunstsector en is daar altijd actief in geweest. Zij is van oorsprong musicus en psycholoog. Na jaren lesgeven, vervolgens 20 jaar als mediator werkzaam te zijn geweest, is zij sinds enige jaren teruggegaan naar haar roots en concentreert ze zich op schilderen. Van meerdere docenten heeft zij les gehad, zoals daar zijn Ger van Aalst, Frank Malcorps, Peter de Ligny, Hans Berghuis, Leonie Dekkers en Thea Gerritsen. Aanvankelijk maakt zij abstract werk met acryl op doek. De laatste jaren heeft zij zich meer toegelegd op figuratief werk in olieverf of wasverf. Haar schilderijen hebben vaak hetzelfde thema: geraakt worden in een zoektocht naar de schoonheid van verbinding. Een ontmoeting in verwondering met de wereld in en om haar heen. Dit thema is te vinden in klein werk van olieverf op paneel met aandacht voor detail. De schilderijen zijn op de klassieke wijze opgebouwd in vele lagen. Door de sobere achtergronden komt de verwondering over de schoonheid van de natuur de aanschouwer tegemoet. Dan is er groot werk met was-houdende verf op een snelle wijze geschilderd met een techniek die voortkomt uit het Groningse expressionisme van De Ploeg: het schilderij Inner Peace, groot en abstract, neemt de kijker mee naar binnen.
Tiety Kooistra
(viltobjecten)
Tiety Kooistra is een kunstenaar uit Steggerda die sinds 2023 kunstwerken creëert met wol. Een materiaal dat vaak als restproduct wordt gezien. Met nieuwsgierigheid en intuïtie als haar drijfveren, laat zij zien hoe waardevol en veelzijdig wol is. Elk kunstwerk is een uitdaging en een ontdekkingstocht, waarbij Tiety het ambacht van vilten combineert met een persoonlijke boodschap. Het thema identiteit staat centraal in haar werk. Door haar eigen ervaringen met anders zijn en de maatschappelijke druk om zich aan te passen, raakte ze het contact met zichzelf soms kwijt. Via haar kunst heeft ze geleerd haar gevoeligheid en creativiteit te omarmen, wat haar vrijheid en zelfvertrouwen heeft gegeven. Dit proces inspireert haar om anderen te helpen zich opnieuw te verbinden met hun ware zelf. Met haar kunst wil Tiety een oproep doen om kwetsbaarheid en authenticiteit te omarmen. Ze gelooft dat kunst kan bijdragen aan diepere verbindingen en een samenleving die meer openstaat voor verschil.
Jaap Mones
(beelden)
Na zijn pensionering Is Jaap Mones begonnen met beeldhouwen, waar hij veel plezier aan beleeft. Het is prachtig om van een brok steen een aaibaar beeld te maken. Door hakken, zagen en polijsten met o.a. speksteen, albast, marmer en serpentijn ontstaan er verrassende beelden. De beelden die Jaap maakt zijn realistisch en semi-abstract. Regelmatig exposeert Jaap Mones zijn beelden op verschillende plaatsen in Nederland. Vier keer per jaar doet hij bovendien mee met de Kunstwandeling door Diever. De beelden van Jaap zijn ook te zien in de sfeervolle tuin in Diever, waar zijn vrouw kunstschilder Jenny Nes haar atelier heeft.
Els Otten
(ruimtelijk werk)
Langdurig doolde Els Otten als Alice door het Wonderland van de kunst op zoek naar het volmaakte materiaal om haar denkbeelden vorm te geven. Zij heeft van alles geprobeerd: klei, papier, leer en was. Pâte-de-verre, glas gesmolten en gestold in mallen bleek voor Els de uitgelezen materie om haar ideeën uit te werken. Het belichaamt in hoge mate de dubbelzinnigheid die zij in haar werk probeert na te streven. Glas is verleidelijk, is koud, hemels en aards, verraderlijk scherp, aaibaar ook. Veel kunst is tegenwoordig virtueel en snel. Els Otten houdt van het substantiële. Tastbaarheid, sensualiteit en traagheid zijn essentieel. De objecten van Els maken deel uit van een imaginaire “Wunderkammer”. Deze vormt een overkoepelend concept. Een plek waar alle beelden in hun diversiteit, individueel en in samenhang, tot hun recht komen in meer of mindere “liaisons dangereuses”. Wat Els Otten betreft een ‘never-ending’ verzameling zolang zij zich blijft verwonderen en daaraan gestalte kan geven. Els Otten heeft na haar studie Frans, ABK Minerva gedaan (Schilderen en vrije grafiek). Later heeft zij zich gespecialiseerd in papier, klei en glas. Zij doceerde aan verschillende kunstacademies en kunstinstellingen. Ook heeft zij tientallen theaterproducties vormgegeven.
Han Reeder
(fotografie)
Sinds begin jaren 90 is Han Reeder professioneel beeldend kunstenaar, vooral actief met schilderen en fotografie. Het accent ligt op dit moment op fotografie. Daarin probeert Han het licht z’n talloze verschijningsvormen te ontfutselen. De meest sprekende voorbeelden daarvan zijn de fotoseries “Bevroren Licht”, “Ballonnen” en “Nissen in middeleeuwse kerken”. Van dit laatste project is het boek verschenen “NISSEN, Licht, vensters en beelden in middeleeuwse kerken”. Het nieuwste fotografische project heeft als thema: “Bloemstillevens”, een genre met een eeuwenoude Hollandse traditie, maar het gaat Han Reeder vooral om het vinden van een nieuwe, persoonlijke vorm. Een klein gedeelte van dit project is pas in boekvorm uitgekomen; “TULPEN, “prins Willem-Alexander” en andere tulpen”. Hier hangen foto’s van hokjes op boerenerven waarvan de eigenaar vaak zelf niet meer weet wat de oorspronkelijke functie was, een kookhok, varkenshok of bollehok. Vastgelegd is de ontmoeting met de eigenaar-gebruiker. Een aantal ervan zijn inmiddels ook alweer verdwenen.
Jogchum Reitsma
(fotografie)
Jogchum Reitsma is geboren en getogen in Zuidlaren, Drenthe. Na ongeveer 30 jaar als computerontwerper in Apeldoorn te hebben gewoond en gewerkt heeft hij zich op de fotohobby gestort. Hij is lid geworden van VNF-Apeldoorn waar hij veel geleerd heeft. In 2007 is hij verhuisd naar Uffelte. Hij is nu lid van de VNF-Friesland. Vanaf 2008 is hij geobsedeerd door de mogelijkheden van focus stacking, het stapelen van foto’s, en dat bleken er heel veel te zijn. Als pionier op dit gebied heeft Jogchum in ongeveer 16 jaar honderdduizenden foto’s geschoten en op de computer samengevoegd, waarbij gemiddeld van ongeveer tien foto’s één foto wordt gemaakt. In de natuur vindt hij de onderwerpen voor zijn foto’s. Bloemen, haarmosjes, paddenstoelen, vlinders, rupsen, libellen, kwelwater, allemaal prachtige onderwerpen voor deze stapeltechniek. Het is een techniek om een onderwerp haarscherp in beeld te brengen terwijl de achtergrond mooi rustig blijft. De techniek leent zich vooral heel goed voor kleine onderwerpen. Het resultaat is een bijzondere serie foto’s geworden waarin de schoonheid van de natuur op fraaie wijze tot uiting komt. Jogchum Reitsma heeft al op verschillende plaatsen in Drenthe geëxposeerd. Deze expositie toont zes foto’s die in Zuid-Drenthe zijn gemaakt.
Froukje Torensma
(olieverfschilderijen)
De eenheid van de mens met de natuur vormt voor Froukje Torensma (Leiden, 1977) de voornaamste inspiratiebron. Wonend in Friesland, vlakbij de Waddenzee, zijn de kleuren van de lucht, zee en akkers altijd dichtbij. Froukje werkt uitsluitend met olieverf en maakt gebruik van de fijnschildertechniek. Dit is een traditionele, arbeidsintensieve techniek. In de eerste fase, de onderschildering, worden op een geprepareerd paneel de licht- en schaduwpartijen opgezet met titaanwit en omber. Hierdoor ontstaat vorm en structuur. Als de onderschildering voldoende is uitgehard brengen verschillende (semi) transparante kleurlagen het schilderij tot leven (glaceren). Dit is de overschildering. Door deze verschillende lagen streeft zij naar (kleur) diepte en detail. Momenteel werkt Froukje aan verschillende series, waaronder een vlinder- en uilenserie. Biodiversiteit vormt hierbij het gemeenschappelijke thema. Daarnaast maakt zij schilderijen die fantastisch-realistisch van aard zijn. Subtiel kleurgebruik en dromerigheid kenmerken haar werk. Froukje werkt ook in opdracht.
Marijke Traast
(acrylschilderijen)
Marijke begon haar atelier in Vollenhove in 1972. Enkele jaren daarvoor (1967/72) werkte zij als binnenhuisarchitect bij de toonzaal Goed Wonen in Soesterberg. Tijdens haar studie aan de Kunstacademie (1967) volgde Marijke in de avonduren de lessen voor de onderwijsakten K en U. In de zomerperiode van 1963 volgde zij de weefopleiding aan de Heimatschule in Richterswill (Zw.). Dit kreeg een vervolg door de opleiding voor weefdocent te volgen in Veenendaal, die zij afrondde in 1975. Vanaf het moment dat Marijke Traast werkte in een eigen atelier heeft zij vele jaren lesgegeven in Creatieve centra in Vollenhove, Kampen, Emmeloord en Zwolle en aan huis. Ook heeft zij de handvaardigheidslessen in het Basisonderwijs op zich genomen. Door haar betrokkenheid bij kunstbeoordelingen van anderen wilde zij de desbetreffende technieken ook zelf gevoeld hebben. Hiervoor werden vele cursussen gevolgd en vakliteratuur geraadpleegd. Een studie cultuurgeschiedenis volgde aan he Hogeschool Windesheim te Zwolle in 1996. En bovendien rondde Marijke de opleiding 1ste graads Tekenen af aan de KHU te Utrecht (1998). Haar credo is dan ook kijken, veel lezen en nog meer doen. Heerlijk om te kunnen werken in de beeldende kunsten. Er is nog zo veel te ontdekken. De werkzaamheden in het atelier ondergingen hierdoor in de loop der jaren ook een behoorlijke techniek-uitbreiding. Nu werkt Marijke in vele technieken: tekenen, schilderen, keramiek, glas en textiel als autonome technieken of in combinatie met verschillende materialen. Haar inspiratie vindt zij in maatschappelijke thema’s en de natuur. Deze worden abstract of figuratief uitgewerkt in verschillende technieken. Sinds 1977 is haar werk in vele exposities in binnen- en buitenland opgenomen. Ook doet zij mee aan de open atelierdagen in haar atelier in Vollenhove.
Helma van de Water
(keramiek)
Helma van de Water (1956) is keramiste en heeft haar atelier in Smilde (Drenthe). Tijdens de Keramiekopleiding SBB in Gouda is haar voorkeur voor het draaien ontstaan. Zij gebruikt de van oudsher ambachtelijke techniek van het draaien. Afhankelijk van het object maakt zij ook assemblages. Haar kenmerkende decoratie ontstaat vanuit een intuïtieve lijnvoering, geometrisch en abstract. In haar werk is een vleug Art Deco terug te vinden. De kleuren zijn medebepalend voor het beeld. Met haar werk wil Helma van de Water een zintuiglijk beleven opwekken bij de bezoeker.
Freek Weijs
(fijnschilderingen)
Freek Weijs woont in Vollenhove en komt uit een creatieve en muzikale familie. Hij tekent en schildert al vanaf zijn prille jeugd, tegenwoordig ligt zijn hart bij het fijnschilderen. Freekj is autodidact en werkt op ambachtelijke wijze met olieverf. Zijn stijl vindt zijn oorsprong in de landelijke en realistische romantiek. Hij streeft een hoge mate van perfectie na in stillevens op hout. Het verder uitdiepen van kleurenleer, opbouw, compositie en sfeer is en blijft zijn uitdaging. Hij vertelt de bezoeker graag meer over zijn passie.